Дoгађаjи

15.03.2023.

Подршка предузетништву

Филијала за град Београд Националне службе за запошљавање и Сектор предузетништва Привредне коморе Србије у Београду су традиционално организовали један од најважнији догађаја за предузетнике „ Дан отворених врата за предузетнике“.

Бранислава Симанић директорка Сектора предузетништво Привредне коморе Србије, рекла је да је циљ окупљања информисање будућих предузетника  о програмима финансијске и нефинансијске подршке. 

- Сектор за предузетништво ПКС током читаве године организује низ бесплатних обука и едукација у вези са различитим темама, а ради унапређења вештина предузетника како би били што компетентнији да што квалитетније воде сопствене бизнисе, навела је Симић.

Микро, мала и средња предузећа и предузетници су темељ и покретачка снага привреде Србије и ове годину за програме финансијске подршке том сектору из буџета намењене су  две милијарде динара.

-  Подстицај микро, малих и средњих предузећа је императив напретка српске економије. Истакао бих програм подршке кроз бесповратна средства малим и средњим предузећима за набавку опреме у области производње и извођења грађевинских радова у вредности од 1,4 милијарде динара, заједно са средствима из донација ЕУ, казао је државни секретар у Министарству привреде Милан Чукић на скупу.

Заменик директора Филијале за град Београд Синиша Кнежевић подсетио је да су у  београдској филијали послодавци пријавили потребу за запошљавањем 12.469 лица и да је са евиденције филијале запослено  3.568 лица.

- Чињеница је да на сваких десетак година,  на тржишту рада,  долази до појаве нових занимања. Национална  служба за запошљавање прати ове трендове и покушава да кроз помоћ предузетника и кроз обуке, које спроводимо за тржиште рада,  подигне ниво компентеција незапослених лица и на тај начин помогне послодавцима да дођу до адекватног кадра.

Кнежевић је најавио сајам запошљавања који београдска филијала организује заједно са Градском општином Врачар 5. априла као једну од најважнијих мера коју спроводи НСЗ.
Маријана Глигорић  добитница награда West Balkan Awards захвалила се Удружењу пословних жена Србије и Привредној комори Србије на подршци.

- Ово је велики успех за мене и веома сам захвална. Ми се трудимо да кроз технологију побољшамо бизнисе не само предузетника, већ да радимо и на пројектима од социјалног значаја. Такође, трудимо се да константно учимо и усвајамо новитете како у пословању, тако и у технологијама. Напоменула бих да половину мог, сада већ успешног тима, чине жене чија је мисија да оснажују и охрабрују жене у њиховим пословним идејама, поручила је  Глигорић.