Дoгађаjи

30.05.2022.

Подршка НСЗ у професионалној оријентацији

У Пироту је 13. маја одржан Сајам образовања и професионалне оријентације у организацији Националне службе за запошљавање, Филијале Пирот који је окупио велики број посетилаца.

У хали „Кеј“ своју понуду представило је девет средњих школа из целог округа, али и десет високошколских установа и факултета нишког Универзитета, тако да је сајам био од помоћи и омогућио драгоцене информације, како  “осмацима” који бирају будућу средњу школу тако и свршеним средњошколцима који ове године уписују неки од факултета у овом делу Србије. 

Начелница Пиротског управног округа, Драгана Тончић, истакла је да је тај догађај  веома важан  за све основце и средњошколце, који у овом тренутку можда још увек не располажу искуством ни довољном количином знања како би начинили прави избор будућег занимања и професије. Указала је да је  управо из тог разлога сајам НСЗ добра прилика да се разјасне сва спорна питања у избору будућег занимања и професије. 

Како је објаснила директорка пиротске Филијале НСЗ Сузана Ђорђевић,  на сајму учествују средње школе и факултети који презентују своје образовне профиле, студијске програме, услове школовања и студирања, и информишу о начину уписа, полагању пријемних испита и о другим техничким питањима. Указала је да се на такав начин даје подршка младима у избору будућег занимања, а један од корака је свакако прикупити што већи број валидних и правих информација о школовању и студирању.

На штанду НСЗ ђаци и њихови родитељи могли су да се информишу о тржишту рада, понуди и потражњи за одређеним занимањима и подацима битним за избор будућег занимања.