Дoгађаjи

07.02.2023.

Подршка квалитетним пословним идејама уз субвенције НСЗ

Обука „Пут до успешног предузетника“ за око 30 незапослених лица кoја желе да покрену сопствени бизнис, у организацији Националне службе за запошљавање Филијале за град Београд, у сарадњи са Градском општином Чукарица, одржана је 2 и 3. фебруара у просторијама општине.

Првог и другог дана обуке полазници су се упознавали са правним аспектима за покретања сопственог бизниса и добили одговоре на питања како разрадити бизнис идеју и како сачинити бизнис план. 

Организаторка програма запошљавања у НСЗ београдске филијале, Јована Алексић, рекла је да кандидати годинама уназад успешно прате ову обуку и достављају прецизне бизнис планове на основу којих им се одобрава субвенција. 

„Кандидати су врло заинтересовани, а о томе говори податак да НСЗ Филијала за град Београд, има по 30 кандидата на обукама у скоро свим општинама на којима се организује ова  обука“ казала  је Алексић.

Обуку годишње прође око 1.500 особа са евиденције НСЗ, а у прошлој години закључено је 390 уговора,  истиче заменик директора Филијале за град Београд Синиша Кнежевић.

„Позивам  оне који су завршили ову обуку и којима је одобрена субвенција за самозапошљавање  да искористе могућност и конкуришу за   неки  други јавни позив, другу меру, и да као самостални предузетници они приме у радни однос лица из теже запошљивих категорија, односно да искористе могућност мере ново запошљавање“ рекао је Кнежевић.

Прошле године за меру самозапошљавања  субвенције је износила  300.000,00 динара, односно 330.000,00 динара за особе са инвалидитетом, и та средства су бесповратна, уколико послодавац у наредних годину дана испоштује услове који су регулисани уговором, додаје Кнежевић.

Обука има за циљ да полазницима омогући  проверу оправданости своје пословне идеје, да сагледају предности и ризике уласка у сопствени бизнис, да се информишу о поступку регистрације делатности и актуелним законским прописима, и да науче како да саставе бизнис план. Ова обука обухвата пет области и то: основе предузетништва, правни аспект бизниса, порезе и доприносе за предузетништво, бизнис план радионицу и информацију о уговорним обавезама према НСЗ.

Сертификате полазницима уручили су  председница Скупштине ГО Чукарица Лидија Јовановић, члан Већа Славиша Шотра и заменик директора Филијале за град Београд Националне службе Синиша Кнежевић. Они су свим полазницима пожелели пуно успеха у покретању и реализацији пословних идеја и планова.