Послови

15.11.2023.

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО Финансијско пословање у звању референт

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО Финансијско пословање у звању референт

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО
34300 Аранђеловац, Књаза Милоша бр. 102
тел. 034/726-047

Финансијско пословање у звању референт

Услови: IV степен средње школске спреме економског или финансијског смера, најмање две године радног искуства, положен државни стручни испит и потребне компетенције за ово радно место. 

Опис послова: Саставља платне спискове, врши обрачун плата и осталих примања и спискове за обуставе, води дневну благајну и врши исплату из благајне, саставља благајнички извештај, даје податке о примањима запослених и издаје потврде запосленима, саставља извештај о платама и другим примањима, образац М-4 и друге прописане обрасце за плате, води дневник службених путовања, исплаћује рачуне редовне делатности, пише налоге или готовински чек, оверава податке за кредите, даје извештаје, води депозит, води регистар депозита, врши исплату са рачуна депозита, ликвидира наредбе по свим предметима за вештаке и тумаче, обавља и друге послове по налогу јавног тужиоца. 

Фазе изборног поступка и учешће кандидата: Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компетенције, посебне функционалне компетенције и понашајне компетенције и фазе у којој се спроводи интервју са комисијом. 

Провера општих функционалних компетенција: Свим кандидатима који учествују у изборном поступку прво се проверавају опште функционалне компетенције и то: 
- организација и рад државних органа Републике Србије (провера ће се вршити путем писаног теста); 
- дигитална писменост (провера ће се вршити практичним радом на рачунару или увидом у доказ о познавању рада на рачунару); 
- пословна комуникација (провера ће се вршити писаном симулацијом). 

Напомена: У погледу провере опште функционалне компетенције „Дигитална писменост”, ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о познавању рада на рачунару, на траженом нивоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције –,Дигитална писменост” неопходно је да уз пријавни образац (уредно и у потпуности попуњен у делу „Рад на рачунару”), достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. 

Комисија ће на основу приложеног доказа одлучити да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уз пријаву уместо тестовне провере. Информације о материјалу за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција могу се наћи на интернет презентацији Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу (www.arandjelovac.ojt.rs). 

Провера посебних функционалних компетенција: Након пријема извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, врши се провера посебних функционалних компетенција, и то: 
Посебна функционална компетенција у области рада у јавном тужилаштву- познавање релевантних прописа из делокруга јавног тужилаштва -провера ће се вршити писаним путем-тестом; 
Посебна функционална компетенција за радно место за финансијско пословање – поседовање знања и вештина за састављање платних спискова, за вршење обрачуна, осталих примања и вођење спискова за обуставе, састављање извештаја о платама и другим примањима, исплаћивање рачуна редовне делатности- провера ће се вршити писаним путем-тестом.

Провера понашајних компетенција: Након провере општих и посебних функционалних компетенција спровешће се провера понашајних компетенција и то: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање разултата рада, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, савесност, посвећеност и интегритет- провераваће се од стране дипломираног психолога- интервју базиран на компетенцијама-усменим разговором са кандидатом и писаним путем-упитник. 

Интервју са комисијом и вредновање кандидата: Након провере понашајних компетенција спровешће се фаза интервјуа са кандидатима, који подразумева разговор чланова комисије са кандидатом у циљу процене мотивације за рад на радном месту и прихватање вредности државних органа - провераваће се путем интервјуа са комисијом (усмено). 

Све наведене компетенције комисија ће проверити у року од три месеца, рачунајући од дана истека рока за подношење пријава на оглас по предметном јавном конкурсу. Место рада: Основно јавно тужилаштво у Аранђеловцу, Књаза Милоша бр. 102, 34300 Аранђеловац. 

Општи услови за запослење (чл. 45. став 1. Закона о дружавним службеницима): држављанство Републике Србије; да је учесник конкурса пунолетан; да има прописану стручну спрему и да испуњава услове одређене законом и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа; да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци. 

Образац пријаве на конкурс и докази који се прилажу: Пријава на конкурс подноси се на Обрасцу пријаве који је доступан на интернет страници Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу www.arandjelovac.ojt.rs или у штампаној верзији у управи тужилаштва (Аранђеловац, Књаза Милоша бр. 102, III спрат, канцеларија бр. 5).

Образац пријаве мора бити својеручно потписан. Образац пријаве на конкурс садржи: податке о конкурсу, личне податке, адресу становања, телефон, електронску адресу, образовање, стручне и друге испите подносиоца пријаве који су услов за заснивање радног односа, податак о знању рада на ручунару, податак о знању страног језика, додатне едукације, радно искуство, посебне услове, добровољно дату изјаву о припадности националној мањини, посебне изјаве од значаја за учешће у конкурсним поступцима у државним органима. 

Пријава на јавни конкурс може се поднети путем поште или непосредно на адресу: Основно јавно тужилаштво у Аранђеловцу, ул.Књаза Милоша бр. 102, III спрат, 34300 Аранђеловац; Приликом пријема пријаве на јавни конкурс пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује на јавном конкурсу. Подносилац пријаве биће обавештен о додељеној шифри у року од пет дана од дана пријема пријаве на начин на који је у пријави назначио за доставу обавештења. 

Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: Са учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне и које испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу, на основу података наведених у обрасцу пријаве на конкурс, спровешће се изборни поступак, о чему ће учесници конкурса бити обавештени на контакте (адресе, бројеве телефона или e-mail адресе) које су навели у пријави. Провера свих компентенција обавиће се у просторијама Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу, ул.Књаза Милоша бр. 102, Аранђеловац. Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка, обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте (бројеве телефона или e-mail адресе), које наведу у својим обрасцима пријаве. 

Остали докази које прилажу само кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка пре интервјуа са комисијом: оригинал или оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених; оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству; уверење да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци (издаје надлежна Полицијска управа, не старије од 6 месеци); изјава под кривичном, материјалном и моралном одговорношћу да кандидату раније није престајао радни однос у дружавном органу због теже повреде дужности из радног односа; оверена фотокопија дипломе којом се потврђује стручна спрема; оригинал или оверена фотокопија доказа о радном искуству у струци (потврде, решења и други акти из којих се види на којим пословима и са којом стручном спремом је стечено радно искуство); уверење о положеном државном стручном испиту за рад у државним органима. 

Кандидати без положеног дружавног испита за рад у државним органима примају се на рад под условом да тај испит положе до окончања пробног рада; сертификат или други доказ о познавању рада на рачунару (уколико поседује исти). 

Напомена: Одредбом чл. 9. и чл.103. Закона о општем управном поступку прописано је, између осталог, да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће податке прибавити сама. 

Документа о чињеницама о којима се води службена евиденција су: извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству, уверење о положеном државном стручном испиту, уверење да није осуђиван на казну затовара од најмање шест месеци. Наведене доказе кандидат може доставити уз пријаву и сам, а у циљу ефикаснијег и бржег спровођења изборног поступка. Потребно је да кандидат у делу”Изјава”у обрасцу пријаве заокружи на који начин жели да се прибаве његови подаци из службених евиденција. Кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка пре интервјуа са комисијом позваће се да у року од 5 (пет) радних дана, од дана пријема обавештења, приложе остале доказе који се прилажу у конкурсном поступку. Кандидати који у остављеном року не приложе остале доказе који се прилажу у конкурсном поступку, односно који на основу достављених или прибављених доказа не испуњавају услове за запослење, писаним путем се обавештавају да су искључени из даљег изборног поступка. Докази се достављају на адресу наведену у огласу. Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених, подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен. Наведене доказе кандидат може доставити уз пријаву само у циљу ефикаснијег и бржег спровођења изборног поступка. Сви докази прилажу се у оригиналу или фотокопији која је оверена код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, односно општинским управама, као поверени посао). 

Рок за подношење пријава је 8 дана од дана оглашавања јавног конкурса у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање „Послови”. Адреса на коју се подносе пријаве на јавни конкурс Пријаве се подносе Основном јавном тужилаштву у Аранђеловцу, ул. Књаза Милоша бр. 102, 34300 Аранђеловац, са назнаком „За јавни конкурс”. 

Изборни поступак: Списак кандидата који испуњавају услове за запослење на радном месту и међу којима се спроводи изборни поступак, објављује се на интернет презентацији тужилаштва према шифрама њихове пријаве. Кандидате који успешно заврше писмену проверу општих функционалних компентенција конкурсна комисија ће обавестити о времену и месту провере посебних функционалних компетанција, а потом и о времену и месту провере понашајних компетенција и на крају обавити интервју са кандидатима. Лице задужено за давање обавештења о јавном конкурсу: Виши тужилачки сарадник Ненад Јешић, контакт телефон 034/726-047. 

Напомене: Сви докази прилажу се на српском језику, односно уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача. Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству мора бити нострификована.Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве биће одбачене. Свака фаза изборног поступка у селекцији кандидата биће елиминациона. Кандидати који први пут заснивају радни однос у државном органу подлежу пробном раду у трајању од шест месеци. Кандидати без положеног државног стручног испита за рад у државним органима примају се на рад под условом да тај испит положе до окончања пробног рада. Кандидати са положеним државним стручним испитом немају предност у изборном поступку у односу на кандидате без положеног државног стручног испита. Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника. Јавни конкурс спроводи Конкурсна комисија коју је именовао Вф главног јавног тужиоца Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу. Овај конкурс се објављује на интернет презентацији Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу www.arandjelovac.ojt.rs, на огласној табли Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу, на интернет презентацији Службе за управљање кадровима www.suk.gov.rs, на порталу е-управе, интернет презентацији и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање- „Послови”. Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.Информације о материјалима за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција, као и информације о прописима за проверу посебних функционалних компетенција могу се наћи на сајту Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу www.arandjelovac.ojt.rs.