Дoгађаjи

26.06.2023.

Онлајн обуке – савремен начин учења

У Чачку је 22. јуна уприличена додела сертификата полазницима онлајн обуке за вођење пословних књига коју је реализовала Национална служба за запошљавање. Кроз три циклуса обука 59 незапослених лица са евиденције Филијале Чачак успешно је положило завршни тест и добило сертификате, док је 11 полазника добило потврде да су похађали програм обуке.

„Обуке представљају једну од значајних мера које Национална служба планира и реализује у складу са потребама тржишта рада. Мера се спроводи у циљу унапређења знања, вештина и способности незапослених лица који на тај начин постају конкурентнији и запошљивији на тржишту рада “ рекла је у уводном обраћању Ана Дојчиловић, начелница одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере у Филијали Чачак и истакла да онлајн обуке представљају савремен облик учења који постаје све заступљенији.

Предност оваквих облика обука је индивидуални приступ и, у одређеном временском оквиру, могућност утврђивања динамике праћења обуке коју планира сам полазник, истакла је Биљане Јованић Марковић, организатор образовања одраслих, и додала да су полазници, у току обуке, имали пуну подршку предавача, организовањем консултација и добијајући одговоре на постављена питања преко чета.

Приликом преузимања сертификата Даница Перишић, економски техничар, захвалила се на прилици да бесплатно похађа обуку  и на тај начин обнови и унапреди постојећа знања, уз наду да ће добити прилику за запослење у занимању у којем се образовала. 

Обука је трајала 4 недеље. Укључена су лица са најмање четвртим нивоом квалификација, док су предност имала лица из категорије дугорочно незапослени. Полазници су имали обезбеђен материјал за учење на порталу и на крају су били у обавези да ураде завршни тест.