Вести

30.03.2022.

Одржан сајам запошљавања у Врњачкој Бањи

150 радних места у хотелијерству и туризму

Национална служба за запошљавање, Испостава краљевачке Филијале Врњачка Бања и Кластер туристичке привреде Врњачке Бање организовали су сајам запошљавања 28. марта у холу конгресног центра хотела „Zepter international“ у Врњачкој Бањи. 

На сајму је учествовало 17 послодаваца са територије Врњачке Бање који су понудили више од 150 радних места из области угоститељства и туризма. У потрази за послом манифестацију је посетило око 250 незапослених лица која су у директном контакту са послодавцима представили своје квалификације, вештине и радно искуство, као и велики број студената Факултета за хотелијерство и туризам и ученика завршних разреда Угоститељско-туристичке школе.

Обраћајући се учесницима сајма, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић указао је да је и послодавцима и незапосленим лицима сасвим сигурно недостајао овакав начин организовања сајма запошљавања, који није било могуће спровести у условима пандемије. Подсетио је да је НСЗ тада успешно организовала виртуелни сајам запошљавања.  

„Сајмови запошљавања су итекако ефективна мера за запошљавање. На оваквим местима велики број послодаваца и незапослених могу да на неки начин дефинишу однос понуде и тражње. Годишње је на сајмовима запошљавања, које организује НСЗ самостално или у сарадњи са социјалним партнерима, учествовало око 50.000 незапослених лица и 1.500 послодаваца са понудом различитих врста послова. И резултати су били добри, око 25% учесника сајмова се и запослило“, рекао је Мартиновић. Он је подсетио да су актуелни јавни позиви и позвао послодавце који намеравају да запосле нове раднике да конкуришу за програме финансијске подршке НСЗ.

Председник општине Бобан Ђуровић истакао је важност оваквог сајма за локалну самоуправу, на коме угоститељски и туристички радници, не само из ове општине, могу да нађу посао у компанијама и хотелима којих је све више у Врњачкој Бањи.

Како је казао Ђорђе Трмчић, секретар Кластера туристичке привреде Врњачке Бање, НСЗ и Кластер су успели да за кратко време, а  уочи туристичке сезоне организују сајам и поносан је због доброг одзива учесника. 

Јелена Петровић, ПР Факултета за хотелијерство и туризам истакла је добру сарадњу са НСЗ и чињеницу да су многи студенти по дипломирању добили прву шансу за посао у струци преко програма НСЗ.

На евиденцији Испоставе НСЗ у Врњачкој Бањи налази се 2.520 незапослених лица, а највећи проценат чине лица из категорије теже запошљивих. То је за 11% мање него у истом периоду прошле године, што је резултат опоравка туристичко-угоститељске привреде после пандемије и примене мера активне политике запошљавања НСЗ.