Дoгађаjи

19.07.2023.

ОДРЖАН САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА У ДИМИТРОВГРАДУ

У организацији Филијале Пирот Националне службе за запошљавање 14. јула одржала je Сајам запошљавања у Спортском центру „Парк“ у Димитровграду.

На Сајму је учествовало 20 послодаваца из Димитровграда, Пирота и других градова, који су незапосленим посетиоцима сајма понудили 126 слободних радних места. Тражени су радници за рад у конфекцијској производњи, туризму и угоститељству, трговини, администрацији, као и за обављање послова помоћних радника и комуналних хигијеничара. 

Сајам запошљавања  свечано су  отворили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и директорка Филијале Пирот НСЗ Сузана Ђорђевић.

„Статистички гледамо, број незапослених, овде у Димитровграду, званично је 814 што   у односу на почетак године, када је тај број био 907, показује једну тенденцију смањења, али кад погледате и на нивоу читаве Србије, запосленост расте“, казао је министар Селаковић. 

Значајно је повећање броја запослених у Србији последњих десетак година. Почетком јуна месеца забележен је број од 2.367.000 запослених, што је за 502.000 више у односу на број запослених из 2012.године.

„Одатле и нови аутопутеви, брзе пруге, школе, болнице, нова радна места, нове фабрике“, истакао је Селаковић.

„Данашња структура понуђених радних места на Сајму запошљавања, указује на високу тражњу занатлија. То је оно што нам је потребно и то је она област у којој ћемо морати да тражимо начин како да људе мотивишемо за такве послове. Ресорно министарство, Национална служба за запошљавање и Влада Србије у будућности ће се трудити да услове максимално побољшају“, рекао је министар Селаковић. 

Председник Општине Димитровград Владица Димитров је истакао добру сарадњу са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Националном службом за запошљавање, посебно када је реч о реализацији програма и мера активне политике запошљавања, као и организовања манифестације попут Сајма запошљавања. 

Национална служба за запошљавање Филијала Пирот и Општина Димитровград су потписнице споразума о техничкој сарадњи и споразума о суфинансирању мера активне политике запошљавања. 

Општина Димитровград је по овим споразумима издвојила укупно 5.051.000 динара за мере стручна пракса, јавни рад и субвенционисано запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих. Заједно са средствима Националне службе за запошљавање, у наведене мере биће укључено 49 лица са евиденције незапослених Филијале Пирот Испоставе Димитровград.  

Сузана Ђорђевић, директорка Филијале Пирот подсетила је колико је  значај и шта је циљ организовања сајмова запошљавања како за послодавце, тако и за незапослена лица, али и мерљивост ефеката њиховог одржавања.

„Од 2012. године, ово је 20 сајам који организује Филијала Пирот и трећи који се одржава у Димитровграду. На овим сајмовима учествовало је око 600 послодаваца, а посетило их је више од 15.000 незапослених лица. 

Претходни Сајам запошљавања у Димитровграду одржан је 2021. године. Пратећи ефекте сајма, располажемо податком да је 100 посетилаца сајма пронашло своје запослење у периоду од 6 месеци након сајма, што је ефекат од око 38%“, истакла је директорка Филијале Пирот.

Након отварања сајма, министар Селаковић и директорка Ђорђевић поделили су сертификате полазницама које су са успехом завршиле on line обуку за вођење пословних књига и стекле знање за обављање послова финансијског администратора.