Дoгађаjи

30.03.2023.

Одржан Форум послодаваца у Ваљеву

Филијала Ваљево Националне службе за запошљавање организовала је у сарадњи са регионалном привредном комором Колубарског и Мачванског управног округа и градом Ваљевом Форум послодаваца који је одржан 27. марта у простору управе града на којем је учествовало више од 30 привредника и других актера на локалном тржишту рада. Циљ Форума био је успостављање непосредног и тематски дефинисаног контакта са послодавцима на актуелне теме и изазове у области запошљавања, њихово информисање о актуелним јавним позивима и услугама Националне службе.

Поздрављајући присутне, вд директора  ваљевске Филијале Милан Ћенадић  истакао је да је улога Насионалне службе за запошљавање пре свега, да послодавцима помогне у проналажењу најбољих кандидата, као и да умрежи све остале социјалне партнере како би се најадекватније одговорило на захтеве и изазове на тржишту рада. Позвао је на унапређење партнерства на националном и локалном тржишту рада, као и на континуирану комуникацију и сарадњу са послодавцима.

Представница регионалне привредне коморе Весна Кудић оценила је да заједнички догађаји и акције пружају свеобухватнију подршку послодавцима у креирању кадровске политике и њихово лакше прилагођавање на променљивом тржишту и најавила сличне манифестације у сарадњи са НСЗ, које би укључиле привреднике из целог Мачванског и Колубарског управног округа. 

Члан Градског већа задужен за социјалну политику Марко Јевтић представио је ангажовање града Ваљева у области запошљавања и социјалне политике, као и подршку привредницима .Указао је да је заједнички утисак  да је,  реализовани пројекат Инфо центра везаног за запошљавање резултат интензивне сарадње Града и Филијале Ваљево, као и потписан споразум о сарадњи између  Ваљева и НСЗ,  велики корак и иновативан приступ у решавању незапослености.

Током презентације актуелних јавних позива,  начелница Одељења за развој односа са послодавцима Дирекције НСЗ  Јасмина Шантић поручила је да су све услуге које пружа НСЗ бесплатне, да се провере испуњености конкурсних услова раде прибављањем података из службених евиденција,те је поступак конкурисања крајње поједностављен. Од кључног значаја су догитални формати, који доприносе ефикаснијем пружању услуга послодавцима и видљивости услуга и мера НСЗ.

Начелница Одељења за програме запошљавања, предузетништво, образовање и обуке ваљевске филијале Јасмина Андрић представила је мере финансијске подршке и рокове за аплицирање.  Велико интресовање привредника и присутних изазвали су програми из области запошљавања младих, стручна пракса и приправништво и наглашен значај запошљавања особа са инвалидитетом.

На Форуму су учествовали представници компанија Hansgrohe, Bizerba, Vally, Горење, Публик, МПК ТРЕЈД, МПК АЛАТНИЦА, Алистела,УНИП, КЕЈ, ВЕМА ТРЕЈД, као и РФЗО, ПИО фонда, ЦСР Ваљево,ПК , Градске управе, Удружења Загрљај и МС Ваљево, Центра за интеграцију Рома, НВО Мост, Техничке школе, Економска школе, Медицинска школе, ОШ Десанка Максимовић, Факултета за здравствене и пословне студије Универзитет Сингидунум, Академије струковнох студија Западна Србија.