Вести

20.03.2023.

Од уметнице до предузетнице: Онлајн курсеви НЗС пружају нову шансу

Национална служба за запошљавање (НСЗ) незапосленим суграђанима нуди бесплатне курсеве преко дигиталне платформе за учење на даљину. У питању су две такве обуке – „Активно тражење посла“ и „Пут до успешног предузетника“.

За кратко време ови курсеви су доживели велику популарност, па је тако прошле године више од 5.000 грађана надоградило своја знања преко ове дигиталне платформе. Само у прва два месеца 2023. године обуке је завршило готово 800 незапослених.

Обука „Пут до успешног предузетника“ један је од најпопуларнијих програма и намењен је незапосленим лицима која желе да покрену сопствени посао, а налазе се на евиденцији НСЗ. У 2022. години ову обуку успешно је завршила и уметница Лана Павловић, након чега је конкурисала код Националне службе и добила субвенцију за самозапошљавање, у износу од 300.000 динара.

- За обуку сам чула од колегинице. Завршила сам Примењену академију, 20 година сам била самостална уметница и чланица Удружења примењених уметника, а онда сам одлучила да уђем у предузетничке воде и покренем свој посао - каже Лана, која се бави израдом уметничког накита и има сертификат из позвавања старог заната.

Говорећи о дводневној обуци, она је истакла да има “одлична искуства”. Како је објаснила, доста су јој помогли предавачи, научили је да напише бизнис план и оснажили је да покрене самостални бизнис. Баш ових дана Лана слави прву годину свог предузетничког живота.

- Долазим из домена где је бизнис нешто што је далеко, научна фантастика, и ипак сам се на крају обучила и успела да се усмерим у предузетничком правцу. Стално примењујем оно што сам научила на обуци, од маркетиншке и бизнис стратегије, преко свега осталог што смо радили на курсу, све је нашло примену у реалном животу - каже она и поручује да свима који размишљају о предузетништву препоручује да прођу кроз ову обуку.

Дигиталну платформу за учење на даљину омогућила је Немачка развојна сарадња у оквиру глобалног програма „Миграције за развој“, који у Србији спроводи ГИЗ. Обуке су засноване на интерактивним аудиовизуелним садржајима и омогућавају праћење лекција темпом који је прилагођен сваком појединцу, по жељи и више пута. Посебну новину представљају онлајн верзије ових обука на ромском језику, намењене незапосленима ромске националности.

Коришћење платформе је веома једноставно, а незапослени обуку могу да похађају преко било ког уређаја (мобилни телефон, таблет, лаптоп, десктоп рачунар), без потребе инсталирања било каквог додатног софтвера.

За све додатне информације у вези са похађањем наведених онлајн обука, незапослени суграђани могу да се обрате свом саветнику за запошљавање у надлежној филијали НСЗ.