Дoгађаjи

24.04.2024.

НСЗ на Сајму предузетништва и запошљавања у Техничкој школи “Павле Савић” у Новом Саду

Техничка школа “Павле Савић” је 23. априла била домаћин јединственог догађаја у Новом Саду – Сајма предузетника и привредних друштава, својеврсног Сајма запошљавања који је по први пут организовала једна новосадска средња школа. Овај догађај, који је био отворен за ученике ове и Машинске школе, послужио је као мост између образовања и пословног света, нудећи ученицима увид у прилике које их чекају на тржишту рада.

Сајам је отворио покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, који је похвалио овакву иницијативу техничке школе, а коју ће, како је рекао, Секретаријат предложити и осталим средњим школама.

- Важно је и запослити се након средње школе, али и стицати праксу и видети чиме се баве људи у приватним и јавним предузећима. Са друге стране, и послодавци су схватили да морају да се боре за добре раднике. Важно је и што је школа створила оквир и могућност ученицима да размишљају о предузетништву - рекао је Иванишевић уз поруку ученицима да је најважније да пронађу себе, било да желе да се запосле после средње школе, упишу факултете или пак истовремено и да раде и студирају.

Посебну пажњу изазвало је учешће Националне службе за запошљавање, које је било усредсређено на представљање палете услуга и програма намењених младима. Стручњаци новосадске Филијале НСЗ информисали су ученике о различитим могућностима за запослење, практичном и стручном обучавању, као и о програму за развој предузетништва, развијеном у оквиру НСЗ.

Важност оваквих догађаја не може се пренагласити. Ученици су имали прилику не само да се упознају са реалним тржиштем рада, већ и да стекну конкретне информације о томе како се могу усмерити и припремити за своју будућу каријеру. Осим корисних информација, они су имали прилику да директно комуницирају са послодавцима и детаљније се упознају са њиховом делатношћу и типом кадрова које запошљавају, а са друге стране, присутне компаније су имале могућност да се упознају са потенцијалним будућим кандидатима, чиме се стварају реалне основе за дугорочне и продуктивне пословне односе.

Ученицима су се представиле компаније: Дон Дон, ПИК Бечеј, Данубиус, Карнекс, Мовенпицк Фрушке Терме, као и локалне институције – Градска управа за заштиту животне средине и ЈП Водовод и канализација. На догађају је представљен и пројекат “Образовање и економско оснаживање маргинализованих група”, који реализује Екуменска хуманитарна организација из Новог Сада.