Дoгађаjи

01.03.2024.

НСЗ на Сајму образовања „ИНДЕКС 2024“ у Чачку

У просторијама Културног центра у Чачку, у среду 28. фебруара је одржан 17. Сајам образовања „ИНДЕКС 2024“ на којем је, поред 40 факултета, академија и високих школа са државних и приватних универзитета из Београда, Крагујевца, Чачка, Ниша, Новог Сада, Краљева, Јагодине и Источног Сарајева, учествовала и Национална служба за запошљавање.

Догађај на ком су бруцошима из Чачка и осталих општина у окружењу представљени програми универзитета, факултета, академија и високих школа из Србије и региона, организовала је Туристичка организација Чачка, у сарадњи са Школском управом Чачка, чачанским средњим школама и градском Филијалом НСЗ.

Представници већине факултета и високих школа су на сајму истакли да своје програме континуирано унапређују, пратећи трендове и потребе савременог друштва и начина живота. Међу њима су били и представници Агрономског факултета Универзитета у Крагујевцу, основаног у Чачку 1978. године, који су будућим студентима презентовали програме првог, другог и трећег степена.

- У последњих десет година на нашем факултету је дипломирало 488 студената. Све смо их анкетирали и дошли до података да 72% њих ради у струци, у земљи и иностранству, док 17% њих управља својим газдинством. Имајући у виду све неопходнију потребу праћења нутритивних вредности хране, као и начин њене обраде и прераде, одлучили смо да, у сарадњи са Факултетом медицинских наука у Крагујевцу, припремимо акредитацију новог судијског програма „Нутриционизам и прерада хране“ - најавио је професор Владимир Курћубић, продекан за наставу и научноистраживачки рад на Агрономском факултету.

У презентацији програма „Заштита животне средине“ и „Примењена екологија“, представници Факултета за примењену екологију „ФУТУРА“ Универзитета Метрополитан из Београда су навели и којим пословима се студенти након дипломирања или завршетка мастер и докторских студија могу бавити, попут израде докумената о процени ризика и утицаја на животну средину, унапређења стања нарушених делова природе и методологије за управљање и надзор, анализе и унапређења економских користи од примене еколошких прописа, стратешког планирања руралног и урбаног развоја и слично. 

Млади Чачани су имали прилику да се упознају и са студијским програмима Факултета техничких наука из Чачка, Факултета медицинских наука из Крагујевца, Факултета заштите на раду из Ниша, Факултета организационих наука из Београда, Филолошког факултета из Београда, Физичког факултета из Београда, Факултета политичких наука из Београда, Фармацеутског факултета из Новог Сада, Универзитета Сингидунум и Универзитета у Источном Сарајеву.

Око 500 младих матураната  и средњошколаца нижих разреда посетило на овом догађају и штанд Филијале Чачак Националне службе за запошљавање, где су искористили могућност да, кроз брошуре и у директном разговору са саветницима, сазнају каква је актуелна ситуација на тржишту рада и која су то занимања будућности.

- Филијала Чачак сваке године учествује на Сајму образовања са циљем да се будући студенти упознају са кретањима на тржишту рада, односно да се информишу о дефицитарним и суфицитарним занимањима, да би знали у којим занимањима могу бити конкурентни на тржишту и да брзо и лако дођу до посла. Поред тога, Центар за информисање и професионално саветовање НСЗ нуди будућим студентима подршку у избору занимања или планирању каријере у складу са личним особинама, знањима и вештинама, као и перспективама запошљавања - поручила је Анђелка Маринковић, саветница за планирање каријере у чачанској Филијали НСЗ.