Вести

25.11.2021.

НСЗ добила плакету за подршку Савезу параплегичара и квадриплегичара Србије

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић присуствовали су Свечаној академији поводом обележавања 30 година од оснивања Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије (СПИКС), која је јуче одржана у хотелу „Президент“ у Ивањици.

Тим поводом, Савез је министарки Кисић Тепавчевић и помоћници министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљани Барошевић доделио захвалницу за добру сарадњу и подршку у раду. Такође, Савез је овом приликом и Националној служби за запошљавање уручио плакету за пружену подршку у унапређењу положаја особа са повредом кичмене мождине.

– Током 30 година сте показали да сте храбри, снажни, истрајни. Ви представљате пример свима нама – поручила је Кисић Тепавчевић поводом јубилеја Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије.

Национална служба за запошљавање са Савезом има дугогодишњу успешну сарадњу која се остварује кроз посредовање у запошљавању, као и кроз спровођење мера активне политике запошљавања, намењених вишеструко угроженој категорији незапослених лица.

– Обележавање важних датума за особе са инвалидитетом је од изузетног значаја, пре свега за промовисање права и могућности особа са инвалидитетом (ОСИ). Један од приоритета НСЗ јесте и биће унапређење положаја ове категорије грађана и њихово активно укључивање у друштвени живот, како би имали једнака права и услове. Од доношења Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом свест друштва се мења, тако да се особе са инвалидитетом сада посматрају из угла онога што оне могу да ураде и допринесу својом интеграцијом, а не као што је то раније био случај, из угла њихових ограничења. Основна улога НСЗ је управо у промовисању оваквог приступа, односно јачању свести осталих актера на тржишту рада о могућностима особа са инвалидитетом – објаснио је директор Мартиновић обраћајући се скупу.

Током прославе министарка Кисић Тепавчевић је искористила прилику да најмлађем возачу запосленом у Савезу параплегичара и квадриплегичара Србије, Невени Јевтић, уручи ваучер за бесплатну уградњу и атестирање ручне команде.

Републички Савез параплегичара и квадриплегичара Србије окупља 30 удружења особа са трајним оштећењем кичмене мождине и има око 1.200 евидентираних чланова. Савез је основан 1991. године како би се омогућило предузимање заједничких акција и иницијатива у циљу стварања једнаких могућности за особе са инвалидитетом и њихово пуно укључивање у живот заједнице.