Дoгађаjи

28.11.2023.

Након обуке за столара одмах на посао!

У Филијали Ниш Националне службе за запошљавање у току је реализација различитих обука за тржиште рада, међу којима и обуке за столаре, који се овом послу уче у погону компаније Лувекс. Тим поводом, представници НСЗ су обишли полазнике ове обуке како би се лично уверили у њихов напредак у оспособљавању за обављање столарских послова.

Иначе, нишка Филијала, као и све остале филијале НСЗ, редовно организује обуке на основу исказаних кадровских потреба послодаваца, у циљу подизања нивоа компетентности и запошљивости незапослених са своје евиденције, а поводом све чешћих случајева са којима се суочавају послодавци да тржишту радне снаге недостају радници тражених знана и вештина.

- На обуци тренутно имамо три радника чијим смо залагањеим и радом задовољни и који са успехом савладавају предвиђени план и програм. У плану нам је да са полазницима који успешно заврше обуку наставимо сарадњу и понудимо им запослење у нашем предузећу – објаснио је Славиша Јовановић власник компаније Лувекс у чијем погону полазници похађају практични део обуке за столара.

Један од полазника, Ненад Миленовић, ветеринарски техничар без искуства у свом занимању, прихватио је да се укључи на ову обуку по препоруци свог саветника за запошљавање. Каже да је обуком јако задовољан и да је савладао процес сечења иверице, кантовања, састављања витрина, кухиња, висећих елемената и ормана, као и њихову монтажу на терену.

- Тренутно радим на припреми елемената за фарбање, припреми медијапана, и у том послу сам се пронашао. Очекујем да после завршетка обуке останем код послодавца на раду, јер сам задовољан колективом где су сви сарадљиви, предузимљиви и спремни да помогну - истакао је Јовица Раденковић, по занимању електротехничар електронике, који се по повратку из иностранства укључио у обуку такође на предлог свог саветника за запошљавањне, а већ је и имао неко предзнање из те области.

Ова обука ће укупно трајати 960 наставних часова, а спроводи се у реалном радном окружењу како би се незапосленима обезбедили што бољи услови за стицање знања, вештина и компетенција потребних за обављање послова столара. Након завршене преквалификације, сви полазници који успешно заврше обуку добиће сертификат којим се и званично потврђује њихова компетнтност.

Обука, коју финансира Национална служба за запошљавање, је бесплатна за све незапослене полазнике, који током професионалног усавршавања имају право и на државну новчану помоћ у износу од 20.000 динара, као и плаћене месечне трошкове превоза.