Дoгађаjи

05.09.2023.

На Звездари одржана трибина „Укључи се, запосли ме“

У организацији Удружења особа са инвалидитетом Београда, у Градској општини Звездара 30. августа одржана је трибина „Укључи се, запосли ме“, којој су присуствовали министарка за бригу о породици и демографији Дарија Кисић, представници локалне самоуправе, Секретаријата за привреду, Националне службе за запошљавање, привредници и незапослене особе са инвалидитетом (ОСИ).

Срђан Андријанић из Сектора за подршку запошљавању НСЗ упознао је присутне са сетом мера активне политике запошљавања, уз посебан осврт на актуелне мере намењене особама са инвалидитетом, за које послодавци могу конкурисати све до краја године. Он је том приликом објаснио да се ове мере могу комбиновати и са великим бројем других мера намењених незапосленима са евиденције Националне службе.

Током трибине, представљени су и резулати обука које је НСЗ реализовала у сарадњи са привредницима и ОСИ, чији је циљ оснаживање послодаваца у њиховом приступу особама са инвалидитетом и увиђању значаја ангажовања људи из ове категорије незапослених и користи које оне могу допринети пословању. С друге стране, циљ ових обука је и да се особе са инвалидитетом обуче да се на што квалитетнији начин спреме за разговор са послодавцем и припреме радну биографију која би одговарала потребама послодавца.

Представник Секретаријата за привреду представио је на трибини активности које су такође намењене подстицању запошљавања незапослених особа са инвалидитетом, које се реализују и у сарадњи са Националном службом за запошљавање, а које имају за циљ што лакше и брже укључивање ове категорије незапослених у токове тржишта рада.

Током дискусије је истакнуто да породица представља основни стуб подршке особама са инвалидитетом, али и да је потребно да надлежне институције размотре могућности додатне подршке, како у раним фазама откривања проблема, тако и касније, имајући у виду чињеницу да често долази до распада породица и да практично један родитељ остаје сам са особом са инвалидитетом, што додатно утиче на могућности да се таквим особама пруже сви неопходни услови за квалитетну социјализацију.