Дoгађаjи

21.04.2022.

На сајму запошљавања у Кикинди 307 слободних радних места

На Кикиндском сајму запошљавања 24 послодавца је незапосленим суграђанима понудило око 307 слободних радних места свих профила, а највећа потражња је била за радницима у производњи, трговини и администрацији. Сајам је посетило преко 900 незапослених који су се том приликом представили послодавцима и предали им своје радне биографије.

Вршилац дужности директора Филијале Кикинда Националне службе за запошљавање Јелена Митровић је истакла да је сајам запошљавања јако интересантан за незапослена лица из разлога што је у понуди широка лепеза слободних послова.

- Послодавцима су данас потребни различити кадрови, почев од неквалификованих и занатских радника до високошколаца. Имамо доста послодаваца који траже раднике у производњи, али и оне којима су потребна лица са средњом сручном спремом, нарочито возачи, грађевински радници, зидари и административни радници. На данашњем сајму су тражени и дипломирани грађевински и машински инжењери, економисти и правници, а ми их у овом тренутку на евиденцији незапослених у Кикинди имамо 139 – навела је Митровићева.

Према последњим статистичким подацима, на евиденцији Националне службе за запошљавање у Кикинди регистровано је за 22 процента мање незапослених лица него што их је било у истом периоду претходне године. Према речима Дијане Јакшић Киурски, заменице градоначелника Кикинде, за овакав успех заслужне су мере Владе Србије, као и одлична сарадња и координација између институција.

- Ако уважавамо околности пандемије са којом смо се суочавали у протеклом периоду и интезивно се борили, онда можемо да кажемо да су за садашњу ситуацију на тржишту рада заслужне све оне мере владе које су срачунате пре свега на релаксирање привреде и помоћ привредницима да лакше и безболније прођу кроз кризу. Ту пре свега мислим на директна финансијска давања и данас видимо очигледне разултате, а то је да се одржи ниво привредне активности и да се не повећава стопа незапослености. Ми са НСЗ имамо интензивну сарадњу, а у буџету смо предвидели 3 милиона динара за реализацију мера активне политике запошљавања. Та средства се удружују са средствима републичког буџета и трансферишу се Националној служби за запошљавање, а затим се користе за спровођење програма - објаснила је Јакшић Киурски.