Дoгађаjи

13.04.2023.

На Сајму запошљавања у Чачку преко 500 понуђених послова

У Чачку је 12. априла одржан први овогодишњи Сајам запошљавања на подручју Моравичког округа, за који је чачанска филијала Националне службе за запошљавање успела да обезбеди изузетно богату понуду од преко 500 слободних послова.

На сајму је учествовало 49 послодаваца чија се седишта или регистроване пословне јединице налазе на територији Чачка, Лучана, Горњег Милановца и Краљева. Они су имали потребе за запошљавањем нових радника различитих образовних профила и нивоа квалификација, попут инжењера електро и машинске струке, радника у металопрерађивачкој и машинској производњи, прехрамбеној, графичкој и угоститељској делатности, а били су тражени и васпитачи, радници у администрацији, продавци, возачи и многи други.

- Пратећи ефекте сајмова запошљавања можемо рећи ду су они и даље једна од доминантнијих манифестација где послодавци имају могућност да на једном месту обаве интервјуе са већим бројем кандидата. Осим тога, ово  је  прилика да  подсетимо послодавце и незапослене на финансијске мере и програме који су им на располагању, за чију је реализацију држава ове године издвојила  око  6,8  милијарди  динара. Ускоро ће бити донете и одлуке о  суфинансирању  локалних  акционих  планова, а важно је рећи да све наведене мере и активности имају за циљ да допринесу позитивним кретањима на тржишту рада кроз повећање запослености - изјавио је директор  Националне службе за запошљавање Зоран  Мартиновић, захваливши се локалној самоуправи и градоначелнику Милуну Тодоровићу на подршци коју је Град пружио Националној служби у организацији, како је рекао, овог великог и значајног догађаја који још једном потврђује значај и неопходност добре сарадње НСЗ са локалним самоуправама.

Према речима градоначелника Тодоровића, Чачак је за ову годину определио из буџета 8 милиона динара за програме самозапошљавања и стручне праксе. Он је изразио очекивања да ће ти финансијски подстицаји, као и изузетна понуда слободних радних места на Сајму запошљавања, допринети смањењу незапослености. Како је нагласио, одржавање сајма у Чачку значајан је догађај не само за тај град, већ и за места и градове у окружењу - Лучане, Горњи Милановац и Краљево.

Након обраћања, директор Мартиновић, градоначелник Тодоровић и директор Филијале Чачак НСЗ Саша Обрадовић обишли су штандове послодаваца са којима су разговарали о пословању њихових предузећа и будућим кадровским потребама.

На сајму су, између осталих, своје кадровске потребе представиле и компаније: Стеел продуцт & пројецт, Унипромет, Ворwерк Аутотец Сербиа, Елдисy Сербиа, Стаx Тецхнологиес, Мивеx, УТП Морава, ПУ Чаролија, Електроват, СНЕ Енергy, Wиеланд продуцтион, Пекара Понс, Тетра пак продуцтион, Новоматик Хем...

- Први пут смо присутни на Сајму запошљавања са потребом за ангажовањем већег броја професионалних војника. За резервне официре могу конкурисати млади до 30 година старости са завршеним факултетом свих занимања - поручио је Драган Матијашевић из Центра Министарства одбране за локалну самоуправу Чачак.