Дoгађаjи

17.05.2022.

На сајму запошљавања у Бору 450 радних места

Сајам запошљавања, који је 12. маја организовала Филијала Националне службе за запошљавање у Бору у Установи спортски центар „Бобана Момчиловић Величковић“, посетило је око 700 тражилаца запослења.

На сајму су учествовала 23 послодавца који су исказали потребе за више од 450 радника.Тражили су се инжењери и техничари рударске, машинске, металуршке,  електро и саобраћајне струке. Посао су могли да нађу механичари, бравари, заваривачи, монтери, рудари, геобушачи, минери, возачи C и D категорије, руковаоци грађевинским машинама, грађевински радници, столари, као и правници, административни радници, кувари, трговци, геронтодомаћице,  неквалификовани радници и др. 

Највеће интересовање владало је за запошљавање у рударским компанијама  „Serbia Zijin Copper doo Bor“, и „Serbia Zijin Mining doo Bor“, као и подизвођачким кинеским компанијама, које су током сајма исказале и највећу потражњу за радницима огласивши укупно 269 радних места.

Заменик генералног директора за људске ресурсе компаније „Serbia Zijin Mining doo Bor“ Yan Minghui објаснио је да је почетком прошле године та компанија имала 200 запослених, да сада броји око 800 радника и да се до краја године очекује да ће их бити више од 1000. 

Како је нагласила Мирјана Попадић, руководилац сектора за људске ресурсе у „Serbia Zijin Copper doo Bor“, та компанија планира да, у складу са очекиваним растом производње, у наредном периоду запосли још 200 до 300 нових радника.

Сајам је отворио градоначелник Бора, Александар Миликић, који је рекао  да је од 2018. године број незапослених на евиденцији НСЗ у том граду смањен за око 1300 људи и истакао. „Када се удружи држава са привредом и локална самоуправа, као и систем НСЗ, онда можемо заједно да стварамо боље услове за живот и рад наших суграђана“.

Поздрављајући учеснике, в.д. директора Филијале Бор Лидија Начић је указала на броје предности сајма као активне мере запошњавања путем које Национална служба за запошљавање остварује посредовање између послодаваца и незапослених на најдиректнији могући начин. „Надам се да ће на данашњем сајму послодавци наћи адекватне раднике, а незапослена лица посао и ући у свет рада“, рекла је Начић. 

Председник Регионалне привредне коморе Зајечар, Дејан Тошић  нагласио је да Бор из године у годину бележи раст у индустријској производњи и висини зараде.

Како најављују из борске филијале НСЗ, наредни сајам запошљавања организоваће 19.маја у Неготину.