Дoгађаjи

03.04.2023.

На сајму у Пироту послодавци тражили 420 радника

Сајам запошљавања, који је у организацији Националне службе за запошљавање - Филијале Пирот, одржан 30. марта у сали „Газела“ у Пироту оправдао је очекивања и незапослених и послодаваца. Представници 46 послодаваца из Пирота, Бабушнице, Беле Паланке, Димитровграда, као и компаније ван општина пиротског округа исказали су интересовање за преко 420 радника.

Највећи број слободних радних места послодавци су огласили за раднике у текстилној и машинској индустрији, у области саобраћаја, угоститељства, грађевине. Тражени су ЦНЦ оператери, машински техничари, заваривачи, електромонтери, књиговође, референти продаје, бармени, кувари, посластичари, референти продаје животног осигурања, дипломирани машински и електро инжењери, грађевински радници, комунални хигијеничари и други.  

 „На сајму учествују предузетници, мала и средња предузећа, али и највеће компаније коју послују на територији пиротског Округа “Tigar tajers” и „Тигар АД“ , истакла је директорка пиротске Филијале НСЗ Сузане Ђорђевић. Навела је, да је задовољна ефектима прошлогодишњих сајмова запошљавања на којима је више од 30% учесника нашло запослење.

Начелница Пиротског управног округа, рекла је да сајам представља добру прилику да се незапослени сусретну са послодавцима, предају своје радне биографије и што лакше дођу до посла. 

Како је истакла Милена Димитријевић председница градске скупштине,  циљ Града Пирота је да што више младих дође до посла, да остану у свом граду, заснивају своје породице и да Пирот буде добро место за живот.

Према речима Горана Костића из „Tigar tajers”, та компанија која има преко 4000 запослених, у овом тренутку тражи дипломиране машинске и електро инжењере. Додао је  да увек постоји потреба за ангажовањем  технолога и  хемичара као и да та компанија потребе за високо-школованим кадровима задовољава и на тржишту ван Пиротског округа.  

Да је сајам запошљавања  добро место за проналазак потребних кадрова, како за велике компаније тако и за мале привреднике,  сведочи  Ивана Костић, власница радионице за израду торти „Nugatelina“ коју је основала 2019. године уз субвенцију за самозапошљавање НСЗ. Казала је да је на сајму како би пронашла потребне раднике за своју радионицу јер је и на прошлогодишњем прикупила преко сто  радних биографија незапослених лица а потом и троје запослила.