Дoгађаjи

29.03.2023.

На Форуму у Новом Пазару више од 50 послодаваца

Филијала Нови Пазар Националне службе за запошљавање организовала је први Форум послодаваца у том граду, на којем су представљени актуелни јавни позиви и конкурси које спроводи НСЗ, као и програми и мере Министарства привреде и Фонда за развој Републике Србије.

На Форуму је учествовало више од 50 послодаваца из различитих привредних делатности, као и директор НСЗ Зоран Мартиновић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, директорка Сектора за кредите и гаранције Фонда за развој Јасна Добрисављевић, самостална саветница у Сектору за мала и средња предузећа Министарства привреде Александра Вучетић, директор Регионалне развојне агенције Санџака Самир Качапор, директор новопазарске филијале НСЗ Фахрудин Ђекић, представници локалне самоуправе, привредне коморе и осталих партнерских институција са којима сарађује НСЗ.

У уводном обраћању, директор НСЗ Зоран Мартиновић је истакао велики значај оваквог вида сусрета са послодавцима, током којег је Национална служба у прилици да им директно представи своје услуге, а што се у овом периоду године у континуитету спроводи у свим филијалама у целој Србији.

- Ми желимо да информишемо што више добрих и успешних привредника, како би наша средства успешно пласирали, а самим тим и подстакли запошљавање, првенствено у приватном сектору. У овој години планирано је улагање 6 милијарди и 850 милиона динара у подстицање запошљавања, приоритетно људи из категорије теже запошљивих. Верујемо да ће и ове године велики број њих добити шансу за запошљавање, јер смо само прошле године преко 27.000 таквих лица укључили у различите мере активне политике запошљавања, а циљ нам је да ове године премашимо ту бројку - истакао је Мартиновић.

Градоначелник Бишевац је изразио задовољство великим бројем привредника окупљених на форуму, јер ће им овакав састанак, како је рекао, омогућити да се детаљно информишу о свим програмима и подстицајима које нуди НСЗ, али и друге владине институције, с обзиром на то да су та финансијска средства врло лако доступна, уз ниске каматне стопе и веома повољне услове. Он је поручио послодавцима да се што боље упознају са што више различитих извора финансирања, како би добили већу подршку у пословању, а самим тим и приликом запошљавања нових радника.

- Филијала Нови Пазар Националне службе има одличну сарадњу са локалним послодавцима, којима су врата наше инстиитуције увек широм отворена за све савете и сугестије, а све како бисмо заједнички превазилазили проблеме са којима се они сусрећу на тржишту рада - истакао је директор новопазарске филијале НСЗ Фахрудин Ђекић.

Актуелне програме и конкурсе окупљенима је презентовао начелник Одељења за програме запошљавања и додатно образовање и обуку у новопазарској филијали НСЗ Мирзер Бектовић. Послодавци су активно учествовали у потоњој дискусији, током које су разјаснили све своје недоумице, али и дали конкретне предлоге како би се заједнички што боље могло приступити реализацији активности у наредном периоду, а све у циљу подстицања запошљавања што већег броја незапослених суграђана.

Представнице Фонда за развој и Минитарства привреде такође су представиле новопазарским привредницима све актуелне јавне позиве својих институција, појасниле услове под којима се средства могу користити, а пружиле су и сва додатна појашњења током одговарања на постављена питања.