Дoгађаjи

09.05.2022.

Млади у Чачку бирају успех

Уз присуство око 30 незапослених у просторијама Филијале Чачак НСЗ 5. маја је одржана презентација програма „Унапређење запошљивости младих кроз радне праксе“ и пратеће онлајн платформе „Бирам успех“, чији је циљ да младима обезбеди развијање вештина које ће им повећати могућности да пронађу посао а послодавцима прилику за селекцију обучених практиканата за будућа запошљавања.

Програм реализује UNICEF у Србији у сарадњи са Националном службом за запошљавање, Министарством за рад, борачка и социјална питања и уз стручну подршку Gi Group.

„Национална служба настоји да, учешћем у пројектима попут овог пружи додатне могућности незапосленим лицима, посебно младима, да дођу до адекватног запослења“,  рекла је у уводном обраћању Ана Дојчиловић, начелница одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере у Филијали Чачак.

,,Програм се односи на младе до 30 година старости који се не школују, не обучавају, нити су запослени. Предност је што се у двомесечну радну праксу могу укључити сви, без обзира на ниво квалификације, дакле и они који имају завршену само основну школу“, истакла је Весна Дражета, асистент за запошљивост младих из UNICEF Србиja. 

Приступ платформи „Бирам успех“ објаснила је Ивана Живковић, консултант из Gi Group: „Програм подразумева прво обуку, кроз наменски развијену онлајн платформу за учење како би се пријављени кандидати прилагодили радном окружењу и стекли неопходне вештине, а затим и реализацију радних пракси“. 

Током презентације програма, млади су имали могућност да се путем својих мобилних телефона одмах и регистују на платформи „Бирам успех“. Зорана Митровић је казала да је на презентацију дошла на позив свог саветника из НСЗ: „ По занимању сам машински техничар за компјутерско управљање и до сада нисам радила послове у струци. Завршила сам и обуку за фризера и спремна сам да  научим сваки нови посао који ми  отвара прилику да радим, што ће се, надам се, указати овог пута“.

Приступ платформи имају и послодавци који желе искористити прилику да, кроз радне праксе, путем селекције, ангажују младе различитих профила, у складу са потребама своје компаније. Позив је отворен до 31. августа 2022. године када послодавци треба да одаберу и закључе уговор о спровођењу радне праксе са изабраним практикантима.