Вести

18.08.2023.

Ministar Memić u poseti Kancelariji za mlade u Vrnjačkoj Banji

Povodom obelažavanja dana mladih, ministar turizma i omladine Husein Memić je 12. avgusta posetio Omladinski klub u Vrnjačkoj Banji, gde je razgovarao sa predstavnicima Kancelarije za mlade, lokalnih partnerskih institucija, mladim volonterima i aktivistima.

Kao bitni činioci u kreiranju i sprovođenju mera za zapošljavanje mladih, sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika Opštine Vrnjačka Banja Ivan Džatić, direktorka UTŠ Vrnjačka Banja Jelena Spasojević i Danica Gočanin, savetnica iz lokalne ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tom prilikom ministar je upoznat sa planovima i aktivnostima koje su realizovane u cilju unapređenja života i rada mladih u Vrnjačkoj Banji. Zamenik predsednika Opštine je istakao da je u prošloj i ovoj godini za sufinansiranje lokalnog akcionog plana zapošljavanja (LAPZ), koji se realizuje u saradnji Opštine i Nacionalne službe, izdvojeno 2.6 miliona dinara za sprovođenje programa samozapošljavanja osam nezaposlenih mladih sa evidencije NSZ.

Savetnica za zapošljavanje iz lokalne ispostave NSZ je informisala ministra da je preko programa samozapošljavanja koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, u ovoj godini privatan posao pokrenulo još šest nezaposlenih mladih.

Predstavnici Kancelarije za mlade su istakli da su nezaposleni mladi iz Venjačke Banje veoma zainteresovani za pohađanje obuka koje Kancelarija sprovodi. Pored toga, kako su podsetili, Kancelarija je nedavno potpisala Ugovor sa Ministarstvom turizma i omladine o realizaciji projekta „Učini nešto za sebe, bavi se onim što voliš“, u okviru kog će 36 nezaposlenih mladih starosti između 17 i 35 godina biti uključeno u obuke za šminkere, manikire i pedikire, autodijagnostičare, knjigovođe, veb dizajnere...