Дoгађаjи

21.07.2023.

Лакше до посла уз Програм приправништва

Филијала Националне службе за запошљавање у Новом Пазару посебну пажњу посвећује подстицању запошљавања младих. Како би изашли у сусрет послодавима и што боље презентовали актуелне јавне позиве и конкурсе за ову категорију незапослених, посебан акценат стављен је на промоцију Програма приправништва са средњом стручном спремом. У том смислу, представници Службе обишли су Медијску кућу “А1ТВ нет“, послодавца који већ три године уназад успешно користи овај програм.

Новопазарска Филијала НСЗ остварује изузетно добру саадњу са А1ТВ нет. Директор и главни и одговорни уредник ове медијске куће Енес Радетинац каже да се Програм приправништва за његову фирму показао као посебно користан у односу на друге програме који се тичу подстицања запошљавања младих, због чега је позвао локалне послодавце да се детаљно информишу о њему.

- Мој савет је да се што више послодаваца пријави за овај програм, из разлога што ће на тај начин олакшати себи и што неће морати да сами плаћају радника, јер све то рефундира НСЗ. Сматрам да је овакав вид подршке коју пружа НСЗ веома битан у периоду када није једноставно изборити се свим трошковима са којима се сусрећу данашњи послодавци – поручио је Радетинац.

Млада Новопазарка Мејрема Ницевић од пре неколико месеци обавља приправнички стаж у овој медијској кући и каже да је веома задовољна условима које је понудио послодавац, а велику захвалност дугује и НСЗ.

- Програм приправништва је одличан јер НСЗ на овај начии пружа прилику младим људима да стекну своје прво радно искуство, а уједно и да заснују радни однос, што је од огромног значаја у тренутку када није једноставно доћи до жељеног посла. Имала сам срећу да мој послодавц дуго користи овај програм, али бих позвала и остале младе људе да се што више информишу о њему у НСЗ – нагласила је Мејрема.

Приликом обиласка послодавца, Аида Бојаџић из новопазарске Филијале НСЗ је подсетила да су поједини јавни позиви НСЗ још увек актуелни и да постоје расположива финансијска средства која послодавци могу искористити као подстицај при запошљавању.

- Овај програм је тренутно један од најповољнијих у смислу опредењених финансијских средства које добија послодавац од стране НСЗ приликом запошљавања приправника. Током рализације ове мере НСЗ послодавцима рефундира на месечном нивоу минималну нето зараду и припадајуће порезе и доприносе током 6 месеци – навела је Бојаџићева.

Иначе у овој медијској кући, која већ три године уназад користи Програм приправништва са високим образовањем, три младе новинарке су, након истека уговорене обавезе и обављеног приправничког стажа, примљене у стални радни однос.