Вести

24.12.2021.

Јубиларна година пуна успеха

У просторијама Филијале Ниш Националне службе за запошљавање данас је одржана завршна конференција, на којој су презентовани резултати рада нишке филијале у овој години. Конференцији су присуствовали директор НСЗ Зоран Мартиновић, директори сектора Националне службе, као и бројни послодавци и остали партнери НСЗ из града Ниша.

Директор Мартиновић је том приликом поручио да је Национална служба дала значајан допринос побољшању стања на тржишту рада у години у којој је обележено 100 година постојања институције.

„На побољшање стања на тржишту рада и смањење незапослености, из године у годину Национална служба за запошљавање је утицала кроз финансирање активних мера запошљавања. Сада смо себи поставили циљ да у наредној години у активне мере буде укључено чак 20.000 незапослених лица са наше евиденције. Ових дана се приводи крају закључивање уговора са младима до 30 година кроз програм 'Моја прва плата'. До сада је закључено око 7.300 уговора, док ће до краја године бити закључено укупно 9.000 уговора“, рекао је Мартиновић и додао да ће у следећој години буџет за мере активне политике запошљавања износити 6,55 милијарди динара, због чега, како је истакао, НСЗ очекује још веће укључивање послодаваца и незапослених у програме запошљавања.

Присутнима се обратио и директор нишке филијале НСЗ Бобан Матић, који је рекао да се у том граду наставља тренд смањења незапослености, с обзиром да је у финансијске мере Националне службе за запошљавање и локалних самоуправа ове године било укључено преко 2.600 незапослених, а да је свим мерама активне политике запошљавања које НСЗ реализује било обухваћено преко 6.000 незапослених лица са евиденције нишке филијале.

„У овој години је на нивоу Филијале Ниш НСЗ за активне мере запошљавања било издвојено око 640 милиона динара, а Национална служба је посебну пажњу, као и сваке године, посветила особама са инвалидитетом и свим другим категоријама теже запошљивих лица. Наш највећи успех током пандемије био је одржање тренда пада незапослености“, истакао је Матић.

Кроз презентацију пословних резултата НСЗ и приказ статистичких података за ову годину, заменица директора Филијале Ниш НСЗ Вања Стојковић је нагласила значај и утицај Националне службе за запошљавање на тржиште рада и друштвени и привредни живот грађана Ниша.

„НСЗ нам је омогућила да кроз програме које користимо ангажујемо лица и обучимо их за даље пословање. Од прошле године смо корисници и програма 'Моја прва плата', а ове године смо преузели још лица са евиденције незапослених. Добру сарадњу са Националном службом намеравамо да наставимо и следеће године“, рекао је послодавац Миливоје Димитријевић, који претежно користи програме додатног образовања и обука.