Послови

30.08.2023.

Извршилачко радно место за финансијско пословање

ПРИВРЕДНИ СУД КРАЉЕВО

ПРИВРЕДНИ СУД КРАЉЕВО

Oглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА

I Орган у коме се радно место попуњава: Привредни суд у Краљеву, Цара Душана 41, Краљево.

II Радно место које се попуњава, опис послова, услови и звање:

 

Извршилачко радно место за финансијско пословање, звање референт

Опис послова: врши обрачун плате, обрачун накнаде и других личних примања судија и судског особља у складу са важећим нормативним актима, врши обрачун пореза и доприноса и обустава од плата судија и судског особља, саставља исплатне листе, саставља обрасце за статистику о личним примањима и стара се о благовременој достави истих Градском заводу за статистику, саставља образац за пензијско-инвалидско осигурање о часовима рада и личним примањима судија и судског особља за пословну годину, подиже новац за готовинске исплате са благајне код Управе за трезор, врши готовинске исплате, пише чекове за подизање новца са свих текућих рачуна, води благајничке дневнике редовног рачуна, рачуна судског депозита, синдиката и благајничке дневнике бонова за гориво, води картице основних средстава, ситног инвентара, и дневник потрошног материјала, врши књижење насталих пословних промена, врши обрачун амортизације и ревалоризације основних средстава, води дневник и картице судских такси и новчаних казни, даје извештаје о уплатама по ПК предметима, проверава исплату судских такси, води магацинско књиговодство (узлаз и излаз материјала по количинама), врши набавку за потребе пословања Суда, помаже у припреми тендера и издаје тендерску документацију, обавља и друге послове по налогу шефа Рачуноводства Суда, секретара и председника Суда. Даје податке о примањима запослених и запосленима издаје потврде о висини зараде, саставља извештаје о платама, а врши и: исплату зарада и других примања запослених у суду, израду М4 образаца-пријава података за лична примања, годишњи извештај, саставља МУН и МУНК за све исплате које спроводи, уплату рачуна, огласа „Службеном гласнику РС“ по предметима „Ст“, „Л“, „Фи“, „И“ и сл., исплату поротника и ангажованих радника по уговору о делу, исплату судских вештака по „Пк“ и „П“ предметима, врши пријем канцеларијског материјала, робна книжења у економату, проверу картица судског депозита, врши исплату са њих, књижи судски депозит, обрачун вештака и сведока са депозита и исплаћује их, спроводи и проверава Регистар запослених, с тим што исти и оверава у одсутности шефа рачуноводства.

Општи услови: држављанство Републике Србије; да је учесник конкурса пунолетан; да има прописану стручну спрему и да испуњава услове одређене законом и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа; да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци (чл. 45 ст. 1 Закона о државним службеницима).

Услови: IV степен средње школске спреме економског смера, најмање две године радног искуства у струци, положен државни стручни испит и потребне компетенције за ово радно место.

Врста радног односа: радни однос на неодређено време.
Место рада: Привредни суд у Краљеву, Цара Душана 41, Краљево.

Оглашавање и рок за подношење пријава на конкурс: Јавни конкурс биће оглашен на огласној табли Привредног суда у Краљеву, на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву, на интернет презентацији Службе за управљање кадровима, на интернет презентацији и у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.

Рок за подношење пријава на јавном конкурсу је 8 дана од дана оглашавања у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање и исти почиње да тече наредног дана од дана оглашавања.

На интернет презентацији суда биће објављен датум оглашавања јавног конкурса у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање и последњи дан за подношења пријава.

III Фазе изборног поступка и учешће кандидата: Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компентенције, посебне функционалне компентенције и понашајне компентенције. Након тога комисија ће обавити интервју са кандидатима.

У свакој фази изборног поступка врши се вредновање кандидата и само кандитад који испуни унапред одређено мерило за проверу одређених компетенција у једној фази изборног поступка може да учествује у провери следећих компетенција у истој или наредној фази изборног поступка.

1. Провера општих функционалних компетенција
- Из области знања: организација и рад државних органа Републике Србије – провера ће се вршити путем писаног теста са питањима затвореног типа, које кандидати решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора. База питања се објављује на интернет презентацији суда. Време за израду теста је један сат. Кандидати ће биће усмено обавештени о резултатима теста након истека времена за његово решавање.
- Из области знања и вештина: дигитална писменост – провера ће се вршити решавањем задатака - практичним радом на рачунару, или увидом у доказ о познавања рада на рачунару. Време за израду теста је један сат.
- Из области знања и вештина: пословна комуникација – провера ће се вршити путем писаног теста са питањима које кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одговора. Време за израду теста је 45 минута.

Напомена: У погледу провере опште функционалне компентенције „дигитална писменост“, ако кандидат поседују важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о поседовању знања и вештина из наведених области на траженом новоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компентенције „дигитална писменост“, неопходно је да се уз образац пријаве (уредно и у потпуности попуњен у делу Рад на рачунару) достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уместо провере решавањем задатака практичним радом на рачунару.
Кандидати који су освојили један бод у провери одређене компетенције, искључују се из даљег изборног поступка.

2. Провера посебних функционалних компетенција: Након пријема извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, врши се провера посебних функционалних компетенција и то:
1. Посебна функционална компетенција у области рада- финансијско- материјални послови ( Буџетски систем РС, познавање канцеларијског пословања ) - провера ће се вршити писаним путем - тест. Кандидати тест решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора. Тест ће саставити комисија методом случајног избора из базе питања која ће бити благовремено објављена на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву. Време за израду теста један сат.
2. Посебна функционална компетенција за радно место за финансијско пословање- релевантни прописи из делокруга органа( области знања и вештина – Судски пословник, Закон о државним службеницима, познавање прописа којим се уређују финансијско материјални послови) – провера ће се вршити писаним тестом. Кандидати тест решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора. Тест ће саставити комисија методом случајног избора из базе питања која ће бити благовремено објављена на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву. Време за израду теста један сат.
3. Посебна функционална компетенција у области рада административни послови ( методе и технике прикупљања, евидентирања и ажурирања података у базама података) - провера ће се вршити усменим путем- разговор са кандидатом.

Напомена: Писани тест се састоји из 15 питања са више понуђених одговора. Кандидати одговорају на питања заокруживањем једног од понуђених одговора из базе питања која ће бити благовремено објављена на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву. Кандидат може на свако питање дати, односно заокружити само један одговор. Свако брисање или исправка датог одговора сматра се као нетачан одговор, а ако се кандидат на тесту служи недозвољеним средствима, Комсија ће таквог кандидата удаљити са теста. У том случају сматра се да кандидат није положио тест. Време за израду теста је један сат.

3. Провера понашајних компентенција: Након провере посебних функционалних компетенција вршиће се провера понашајних компетенција и то: управљање информацијама; управљање задацима и остваривање резултата; оријентација ка учењу и променама; изградња и одржавање професионалних односа; савесност, посвећеност и интегритет; управљање људским ресурсима; стратешко управљање.

Проверу понашајних компентенција обавиће дипломирани психолог, интервјуем базиран на компентенцијама и персолнаним упитником као инструмент за проверу ставова, вредности, интересовања и особина личности повезаних са компентенцијама.

4. Интервју са комисијом и вредновање кандидата: Након провере компетенција, конкурсна комисија ће са кандидатима обавити интервју у циљу процене мотивације за рад на радном секретара Привредног суда у Краљеву и прихватање вредности државних органа.

IV Пријава на конкурс: Заинтересовани кандидати за радно место финансијско пословање подносе пријаву на конкурс на обрасцу „Пријава за радно место финансијско пословање“, која је доступна на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву www.kv.pr.sud.rs.

Образац пријаве мора бити својеручно потписан.

Приликом предаје пријаве на јавни конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве уноси се у образац пријаве након што комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак. Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од три дана од пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави назначен за доставу обавештења.

Уз образац пријаве доставља се и писани доказ о знању рада на рачунару, уколико кандидат исти поседује.

Кандидати који уз образац пријаве доставе и писани доказ о знању рада на рачунару, биће ослобођени провере компетенције „Дигитална писменост“, осим уколико Конкурсна комисија одлучи да се приложени доказ не може прихватити као доказ којим се кандидат ослобађа од провере опште компетенције „Дигитална писменост“.

Пријаве се подносе у затвореној коверти на адресу Привредни суд у Краљеву, 36000 Краљево, Цара Душана 41, са назнаком „За јавни конкурс – попуњавање извршилачког радног места – финансијско пословање“, а могу се предати и непосредним путем у писарници Привредног суда у Краљеву, Цара Душана 41, спрат 2, просторија број 9.

V Докази који се прилажу уз пријаву:
- биографија;
- очитана лична карта или оверена фотокопија личне карте која није чипована;
- потврда о досадашњем радном искуству у струци (потврде, решења и други акти из којих се види на којим пословима, у ком периоду и са којом стручном спремом је стечено радно искуство);
- оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству Републике Србије;
- оригинал и оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених;
- оригинал или оверена фотокопија дипломе којом се потврђује стручна спрема;
- оригинал или оверена фотокопија о положеном државном стручном испиту за рад у државним органима;
- потврда да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа издате од стране државног органа у коме је учесник јавног конкурса био у радном односу;
- оригинал уверење издато од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци, не старије од шест месеци;
- уверење издато од стране надлежног суда да се против кандидата не води кривични поступак, не старије од шест месеци,

Сви докази који се прилажу морају бити на језику и писму који је у службеној употреби државних органа Републике Србије, тако да се уз исправу састављену на страном језику прилаже прописани оверен превод на српском језику.

Сви докази прилажу се у оригиналу или фотокопији која је оверена код јавног бележника.

VI Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: Изборни поступак спровешће се између учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне, уз које су приложени сви потребни докази и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу.

О спровођењу изборног поступка, о датуму и времену провере кандидати биће обавештени на адресу, бројеве телефона или електронске адресе које су навели у својим пријавама. Кандидати међу којима се спроводи изборни поступак биће обавештени о томе када почиње изборни поступак најмање три дана пре почетка изборног поступка објавом на интернет презентацији суда.

Кандидат који се не одазове позиву да учествује у провери једне компетенције, биће обавештен да је искључен из даљег тока изборног поступка.

Провера општих, посебних и понашајних функционалних компетенција и интервју са Конкурсном комисијом ће се обавити у просторијама Привредног суда у Краљеву, Цара Душана 41, Краљево.

Све фазе изборног поступка имају елиминациони карактер. Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте (бројеве телефона или електронске адресе) које наведу у својим пријавама.

VII Лица задужена за давање обавештења о јавном конкурсу: Душица Вујошевић Манић - секретар суда, контакт тел. 5150-560 и Оливера Милетић, административно-технички секретар, контакт тел. 036/312-519, или зграда Привредног суда у Краљеву, Цара Душана 41, канцеларија број 15 и број 4, на 2. спрату.

НАПОМЕНЕ:

Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви тражени докази биће одбачене од стране конкурсне комисије.
Законом о општем управном поступку („Сл. гласник РС, бр. 18/2016 и 95/2018 – аутентично тумачење и 2/2023 – одлука УС) прописано је поред осталог, да је орган дужан да по службеној дужности, у складу са законом, врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција да их прибавља и обрађује (члан 9 став 3); да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама (члан 103 став 3). Сходно наведеном потребно је да учесник конкурса у делу „Изјава“, у обрасцу пријаве, заокружи на који начин жели да се прибаве његови подаци из службених евиденција (уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење да кандидат није осуђиван, уверење да се против кандидата не води кривични поступак, уверење о положеном државном стручном испиту за рад у државним органима).

Препорука је да документе о чињеницама о којима се води службена евиденција (уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење да кандидат није осуђиван, уверења да се против кандидата не води кривични поступак, уверење о пложеном државном стручном испиту за рад у државним органима, уверење о положеном правосудном испиту) кандидати доставе сами у циљу бржег и ефикаснијег спровођења изборног поступка.

База питања за припрему кандидата за проверу општих и посебних функционалних компетенција може се наћи на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву, www.kv.pr.sud.rs

Сходно одредби члана 64 Закона о државним службеницима („Сл. гласник РС“, бр.79/05, 81/05 - испр., 83/2005 - испр., 64/07, 67/07 - испр., 116/08, 104/09, 99/14, 94//2017, 95/18, 157/2020 и 142/2022), за кандидата који први пут заснива радни однос у државном органу, обавезан је пробни рад у трајању од шест месеци.

Јавни конкурс спровешће конкурсна комисија именована одлуком председника Привредног суда у Краљеву.

Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника.

Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком грамтичком роду, односе се без дискримаинације и на особе женског пола.