Послови

26.04.2023.

Извршилачко радно место секретар суда

ПРИВРЕДНИ СУД КРАЉЕВО

ПРИВРЕДНИ СУД КРАЉЕВО

оглашава:

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА

I Орган у коме се радно место попуњава: Привредни суд у Краљеву, улица Цара Душана бр. 41, Краљево.

II Радно место које се попуњава:

Извршилачко радно место секретар суда, у звању самосталног саветника

III Општи услови за рад на наведеном радном месту: држављанство Републике Србије; да је учесник конкурса пунолетан; да има прописану стручну спрему и да испуњава услове одређене законом и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа; да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци (чл. 45 ст. 1 Закона о државним службеницима)

IV Врста радног односа: Радни однос на неодређено време.

V Место рада: Привредни суд у Краљеву, Цара Душана бр. 41, Краљево.

VI Оглашавање и рок за подношење пријава на конкурс: Јавни конкурс биће оглашен на огласној табли Привредног суда у Краљеву, на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву, на интернет презентацији Службе за управљање кадровима, на интернет презентацији и у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.

Рок за подношење пријава на јавном конкурсу је 8 (осам) дана од дана оглашавања у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање и исти почиње да тече наредног дана од дана оглашавања.

На интернет презентацији суда биће објављен датум оглашавања јавног конкурса у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање и последњи дан за подношења пријава.

Опис послова радног места: Помаже председнику Суда у вршењу послова судске управе, учествује у изради Нацрта Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Суду и других аката, прима странке, прима захтеве за изузеће судија, израђује одлуке по поднетим захтевима, врши надзор над персоналном евиденцијом запослених и пословима који се односе на рад и радне односе, припрема предмета на које се односе притужбе странака, реферише стање у списима предмета председнику суда и припрема нацрте и одговоре, врши писмену коресподенцију са другим државним органима, организује рад судског особља и обавља друге послове по налогу председника суда. Обавља послове везане за стручно усавршавање судија и судског особља, надзире израду статистике и извештаја, контролише финансијско-материјално пословање суда. Врши надзор над редовним обављањем послова у суду и предузима мере ради отклањања уочених неправилности о чему обавештава председника суда.

1. радно место секретар суда, звање: самостални саветник, систематизовано у оквиру „судска управа“ под редним бројем 1 члана 16 правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у привредном суду у краљеву.

Услови за рад на радном месту: стечено високо образовање из научне области правне науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит, најмање 5 (пет) година радног искуства у правној струци, од чега најмање 2 (две) године после положеног правосудног испита и потребне компетенције за рад на овом радном месту.

VII Фазе изборног поступка и учешће кандидата: Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компентенције, посебне функционалне компентенције и понашајне компентенције. Након тога комисија ће обавити интервју са кандидатима.

У свакој фази изборног поступка врши се вредновање кандидата и само кандитад који испуни унапред одређено мерило за проверу одређених компетенција у једној фази изборног поступка може да учествује у провери следећих компетенција у истој или наредној фази изборног поступка.

1. Провера општих функционалних компетенција
- Из области знања: Организација и рад државних органа Републике Србије – провера ће се вршити путем писаног теста са питањима затвореног типа, које кандидати решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора. База питања се објављује на интернет презентацији суда. Време за израду теста је један сат. Кандидати ће биће усмено обавештени о резултатима теста након истека времена за његово решавање.
- Из области знања и вештина: Дигитална писменост – провера ће се вршити решавањем задатака - практичним радом на рачунару, или увидом у доказ о познавања рада на рачунару. Време за израду теста је један сат.
- Из области знања и вештина: Пословна комуникација – провера ће се вршити путем писаног теста са питањима које кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одговора. Време за израду теста је 45 минута.

НАПОМЕНА: У погледу провере опште функционалне компентенције „дигитална писменост“, ако кандидат поседују важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о поседовању знања и вештина из наведених области на траженом новоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компентенције – „дигитална писменост“, неопходно је да се уз образац пријаве (уредно и у потпуности попуњен у делу Рад на рачунару) достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уместо провере решавањем задатака практичним радом на рачунару.
Кандидати који су освојили један бод у провери одређене компетенције, искључују се из даљег изборног поступка.

2. Провера посебних функционалних компетенција: Након пријема извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, врши се провера посебних функционалних компетенција и то:
- Посебна функционална компетенција провераваће се познавањем материјалних и процесних прописа релевантних за надлежност суда и рад судске управе - провера ће се вршити писаним путем - тест. Кандидати тест решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора. Тест ће саставити Комисија методом случајног избора из базе питања која ће бити благовремено објављена на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву. Време за израду теста један сат.
- Познавање подзаконских аката , интерних процедура и других аката органа за обављање радног места секретара суда- провера ће се вршити усменим путем- разговор са кандидатом.
- Поседовање знања и вештина за организацију и координацију рада унутрашњих организационих јединица суда , као и поседовање знања и вештина за израду нацрта нормативних и других аката- провера ће се вршити усменим путем- разговор са кандидатом.

Напомена: Писани тест се састоји из 15 питања са више понуђених одговора. Кандидати одговорају на питања заокруживањем једног од понуђених одговора из базе питања која ће бити благовремено објављена на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву. Кандидат може на свако питање дати , односно заокружити само један одговор. Свако брисање или исправка датог одговора сматра се као нетачан одговор , а ако се кандидат на тесту служи недозвољеним средствима, Комсија ће таквог кандидата удаљити са теста. У том случају сматра се да кандидат није положио тест. Време за израду теста је један сат.

3. Провера понашајних компентенција: Након провере посебних функционалних компетенција вршиће се провера понашајних компетенција и то: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, савесност, посвећеност и интегритет.

Проверу понашајних компентенција обавиће дипломирани психолог, интервјуем базиран на компентенцијама и персолнаним упитником као инструмент за проверу ставова, вредности, интересовања и особина личности повезаних са компентенцијама.

4. Интервју са комисијом и вредновање кандидата: Након провере компетенција, конкурсна комисија ће са кандидатима обавити интервју у циљу процене мотивације за рад на радном секретара Привредног суда у Краљеву и прихватање вредности државних органа.

VIII Пријава на конкурс: Заинтересовани кандидати за радно место секретар суда подносе пријаву на конкурс на обрасцу „Пријава за радно место секретар суда“, која је доступна на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву www.kv.pr.sud.rs
Образац пријаве мора бити својеручно потписан.

Приликом предаје пријаве на јавни конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве уноси се у образац пријаве након што комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак. Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од три дана од пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави назначен за доставу обавештења.

Уз образац пријаве доставља се и писани доказ о знању рада на рачунару, уколико кандидат исти поседује.

Кандидати који уз образац пријаве доставе и писани доказ о знању рада на рачунару, биће ослобођени провере компетенције „Дигитална писменост“, осим уколико Конкурсна комисија одлучи да се приложени доказ не може прихватити као доказ којим се кандидат ослобаља од провере опште компетенције „Дигитална писменост“.

Пријаве се подносе у затвореној коверти на адресу Привредни суд у Краљеву, Цара Душана 41, 36000 Краљево, са назнаком „За јавни конкурс – попуњавање извршилачког радног места – секретар суда“, а могу се предати и непосредним путем у писарници Привредног суда у Краљеву, у Улици цара Душана број 41, спрат 2, просторија бр. 9.

IX Докази који се прилажу уз пријаву:
- Биографија;
- Очитана лична карта или оверена фотокопија личне карте која није чипована;
- Потврда о досадашњем радном искуству у струци (потврде, решења и други акти из којих се види на којим пословима, у ком периоду и са којом стручном спремом је стечено радно искуство);
- Оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству Републике Србије;
- Оригинал и оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених;
- Оригинал или оверена фотокопија дипломе којом се потврђује стучна спрема;
- Оригинал или оверена фотокопија уверења о положеном правосудном испиту;
- Уверење о положеном државном стручном испиту уколико је кандидат положио наведени испит;
- Потврда да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа издате од стране државног органа у коме је учесник јавног конкурса био у радном односу;
- Оригинал уверење издато од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање 6 (шест) месеци, не старије од шест месеци;
- Уверење издато од стране надлежног суда да се против кандидата не води кривични поступак, не старије од шест месеци,

Сви докази који се прилажу морају бити на језику и писму који је у службеној употреби државних органа Републике Србије, тако да се уз исправу састављену на страном језику прилаже прописани оверен превод на српском језику.

Сви докази прилажу се у оригиналу или фотокопији која је оверена код јавног бележника.

X Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: Изборни поступак спровешће се између учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне, уз које су приложени сви потребни докази и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу.

О спровођењу изборног поступка, о датуму и времену провере кандидати биће обавештени на адресу, бројеве телефона или електронске адресе које су навели у својим пријавама. Кандидати међу којима се спроводи изборни поступак биће обавештени о томе када почиње изборни поступак најмање три дана пре почетка изборног поступка објавом на интернет презентацији суда.

Кандидат који се не одазове позиву да учествује у провери једне компетенције, биће обавештен да је искључен из даљег тока изборног поступка.

Провера општих, посебних и понашајних функционалних компетенција и интервју са Конкурсном комисијом ће се обавити у просторијама Привредног суда у Краљеву, Цара Душана 41, Краљево.

Све фазе изборног поступка имају елиминациони карактер. Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте (бројеве телефона или електронске адресе) које наведу у својим пријавама.

ХI Лица задужена за давање обавештења о јавном конкурсу:  Слободан Марковић, судијски сарадник, тел. 036/5150-553 и Оливера Милетић, административно-технички секретар, тел. 036/312-519, или зграда Привредног суда у Краљеву, Цара Душана 41, канцеларија бр. 10 и бр. 4, на 2. спрату.

НАПОМЕНЕ:

Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви тржени докази биће одбачене од стране конкурсне комисије.

Законом о општем управном поступку („Сл. гласник РС, бр. 18/2016 и 95/2018 – аутентично тумачење и 2/2023 – одлука УС) прописано је поред осталог, да је орган дужан да по службеној дужности, у складу са законом, врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција да их прибавља и обрађује (члан 9 став 3); да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама (члан 103 став 3). Сходно наведеном потребно је да учесник конкурса у делу „Изјава“, у обрасцу пријаве, заокружи на који начин жели да се прибаве његови подаци из службених евиденција (уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење да кандидат није осуђиван, уверење да се против кандидата не води кривични поступак, уверење о пложеном државном стручном испиту за рад у државним органима, уверење о положеном правосудном испиту).
Препорука је да документе о чињеницама о којима се води службена евиденција (уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење да кандидат није осуђиван, уверења да се против кандидата не води кривични поступак, уверење о пложеном државном стручном испиту за рад у државним органима, уверење о положеном правосудном испиту) кандидати доставе сами у циљу бржег и ефикаснијег спровођења изборног поступка.

База питања за припрему кандидата за проверу општих и посебних функционалних компетенција може се наћи на интернет презентацији Привредног суда у Краљеву, www.kv.pr.sud.rs

Сходно одредби члана 64 Закона о државним службеницима („Сл. гласник РС“, бр.79/05, 81/05-испр., 83/2005-испр., 64/07, 67/07-испр., 116/08, 104/09, 99/14, 94//2017, 95/18, 157/2020 и 142/2022), за кандидата који први пут заснива радни однос у државном органу, обавезан је пробни рад у трајању од шест месеци.

Положен државни стручни испит за радно место секретара суда није услов нити предност за заснивање радног односа.

Јавни конкурс спровешће конкурсна комисија именована одлуком председника Привредног суда у Краљеву.

Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника.

Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком грамтичком роду, односе се без дискримаинације и на особе женског пола.