Дoгађаjи

20.03.2023.

Filijala Kraljevo promovisala javne pozive NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Kraljevo koja pokriva teritoriju grada Kraljeva, opština Vrnjačke Banje i Raške organizovala je 3 foruma sa poslodavcima na kojima je promovisala javne pozive NSZ za 2023. godinu u sve tri lokalne samouprave. Prisustvovalo je oko 70 privrednih subjekata, Regionalna privredna komora Raškog i Moravičkog okruga, poslodavaca i partnera na tržištu rada, udruženja građana, Kancelarija za mlade, kao i članovi Lokalnog saveta za zapošljavanje i predstavnici lokalne samouprave. Prezentaciju su održali Snežana Prelić, direktor Filijale Kraljevo, Aleksandra Božović, načelnica odeljenja za posredovanje i Vladan Šekularac, načelnik odeljenja za programe zapošljavanja.

Javni pozivi Nacionalne službe za zapošljavanje objavljeni su u februaru, a kao i prethodnih godina težište je na tebe zapošljivim kategorijama lica u koje spadaju: mladi od 30 godina bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, pripadnici romske populacije, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

U uvodnom delu direktorka Filijale Kraljevo Snežana Prelić skrenula je pažnju  da je  jedan deo prezentacije posvećen  programima dodatnog obrazovanja i obuka  koji se odnose na sticanje prvog radnog iskustva, obuka za tržište rada i poznatog poslodavca, zatim subvencionisanog zapošljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a drugi deo prezentacije se odnosi na nefinansijske mere i usluge koje NSZ u skladu sa programom rada realizuje u toku godine. Dodala je da je NSZ poboljšala kvalitet i način informisanja o uslugama i merama koje pružaju nezaposlenima i poslodavcima:

„Mnoge usluge smo digitalizovali, uveli smo onlajn obuke, a informacije su sada dostupne i preko sajta NSZ, putem društvenih mreža poput Linkedina, ali i preko Vibera. Zahtevi mogu da se podnose elektronskim putem, pribavljanje dokumenata vršimo iz službenih evidencija, pružamo pomoć o načinu popunjavanja i dostavljanja obrazaca i dokumenata Nacionalnoj službi“.

Poslodavci su uzeli aktivnog učešća u diskusiji i davali korisne sugestije za rešavanje problema nedostatka radne snage i deficitarnih kadrova.