Дoгађаjи

18.04.2024.

Филијала Београд НСЗ и Привредна комора Србије организовали „ Дан отворених врата са предузетницима“

У Привредној комори Србије данас су представници Националне службе за запошљавање Филијале Београд представили програме и мере активне политике запошљавања за 2024. годину, заинтересованим послодавцима и незапосленим лицима.

За послодавце са територије Београда, представљено је 12 јавних позива које је 5. априла расписала Национална служба за запошљавање. О свим расположивим финансијским средствима и подстицајима за покретање и развој бизниса привредници су могли да се упознају на овом догођају.

„ Данас смо организовали „ Дан отворених врата са предузетницима“ са циљем да предузетници добију све потребне инфорације на једном месту и да подстакнемо људе да покрену сопствени бизнис“ рекла је Бранислава Симанић директорка Сектора за предузетништво ПКС.

Како је навела, реч је о програмима за покретање бизниса, промоцију, набавку опреме и средстава, али и о програмима који у фокус стављају младе.

Дејан Шијак, помоћник министра у Министарству за рад, запошљавње, борачка и социјална питања  подсетио је да је правац политике запошљавање утврђен Националним акционим планом 2024-2026 и да он представља основни инструмент политике запошљавања, а да је у складу са НАПЗ Национална служба за запошљавање расписала 12 јавних позива који ће се данас представити предузетницима.

„ За ове намене из буџета Србије обезбеђено је 7, 75 милијарди динара за 2024. годину“ додао је Шијак.

„ Мисија НСЗ јесте унапређење и развој људског капитала, да на један ефикасан и ефективан начин оснажује посредовање, да утиче на незапослена лица и послодавце, пружајући своје услуге и на тај начин да истакне водеће место у сфери тржишта рада“ поручио је Синиша Кнежевић, заменик директора Филијале за град Београд.

Он се осврнуо на технолошки развој и индустријску револуцију, што условљава тржиште, па се на сваких десетак година мењају услови на тржишту рада, а самим тим и тражена занимања.

„Нека занимања која су раније била актуелна, замењују се са неким другим“ додао је Кнежевић, и нагласио да су овакви скупови веома корисни јер из прве руке сва заинтересована лица могу да  се информишу о програмима и мерама, новинама и новим условима које НСЗ кроз јавне позиве нуди послодавцима и незапосленим лицима у циљу смањења незапослености.

„Кроз директну финансијску подршку у мере активне политике запошљавања биће укључено више од 23.000 лица“ казао је Кнежевић.

Већина јавних позива биће отворена до 29. новембра 2024. године, док је рок за подношење захтева за поједине мере намењене особама са инвалидитетом 31. децембар 2024. године.

Јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање биће отворен до 15. маја, док је јавни позив за учешће у финансирању мере обука за потребе послодавца за запосленог на располагању до 31. октобра ове године.