Вести

12.10.2022.

Делегација НСЗ у посети Националној агенцији за запошљавање Румуније

Делегација Националне службе за запошљавање Србије је крајем септембра била у радној посети Дирекцији Националне агенције за запошљавање Румуније, чије је седиште у Букурешту.

Српску делегацију су чинили директорка Сектора за подршку запошљавању Неда Милановић, начелница Одељења за развој односа са послодавцима Јасмина Шантић, начелник Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере Горан Глежнић и Вељко Сретеновић из Сектора за пројекте и међународну сарадњу.

Централна тема састанка представника две службе запошљавања била је размена искустава по програму Гаранција за младе, намењеног незапосленим младима који се не налазе у процесу образовања или неке врсте едукације, односно обуке.

Румунски партнери су колегама из Србије представили свој систем информисања младих и начине њиховог подстицања за укључивање у формално и неформално образовање, као и за већу покретљивост на тржишту рада, путем одобравања средстава у временском периоду од 3 до 36 месеци. Том приликом је истакнут и значај повезивања свих релевантних партнера на тржишту рада, државних и локалних институција и организација цивилног друштва.

Представници Националне службе за запошљавање Србије су румунске партнере упознали са развојем процеса дигитализације услуга, које су већ доступне за клијенте, незапослена лица и послодавце у нашој земљи, а који је био убрзан током претходне две године у условима пандемије изазаване вирусом ЦОВИД 19.