Вести

22.11.2023.

Делегација НСЗ у посети љубљанској Служби запошљавања

Делегација Националне службе за запошљавање Републике Србије, коју су представљали заменик директора београдске Филијале Синиша Кнежевић, шеф Одсека за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Татијана Милић Мандић, руководилац Службе Вождовац Жељка Зеленовић Вуковић, шеф Одсека за издаваштво Зорана Павловић и правно кадровски аналитичар Данијела Николић, посетила је 9. новембра Филијалу Љубљана, највећу Регионалну службу словеначког Завода за запошљавање.

Госте из Србије дочекали су генерална директорка словеначког Завода Грета Метка Барбо Шкербинц и директорка љубљанске Филијале Барбара Вртачник. Том приликом, домаћини су поручили српским колегама да им је велика част што су у прилици да их поново угосте, подсетивши да овакви сусрети представљају наставак добре сарадње и размене искустава две институције.

Стручњаци за тржиште рада из љубљанске Регионалне службе запошљавања представили су српској делегацији услуге које пружају незапосленим суграђанима и послодавцима, при чему је посебан акценат стављен на добру праксу у циљу што бољег повезивања са средином у којој активно послују. Наиме, на евиденцији Регионалне службе у Љубљани налази се треćина од укупног броја незапослених, а то подручје карактерише највеćи број регистрованих послодаваца и компанија. Поред тога, то је и политички, економски, друштвени и културни центар земље, због чега је, како је наглашено, неопходна стална проактивна сарадња са свим кључним актерима на тржишту рада.

Током боравка у Словенији делегација из Србије је, између осталог, посетила и љубљански Каријерни центар који нуди низ корисних бесплатних услуга и активности у циљу подстицања запошљавања и пружања подршке при избору занимања и развоју каријере, уз различите активности и подршку коју незапосленима пружају и послодавци.

Гости су посетили и Сајм запошљавања особа са инвалидитетом, које љубљанска Регионална служба редовно организује у својим просторијама, будући да овакви догађаји, као и у нашој земљи, значајно доприносе директном повезивању тражилаца запослења и послодаваца, што је свакако један од изразитијх примера добре праксе.

На крају посете словеначким колегама, Синиша Кнежевић је изразио жељу да се у будуćности интензивирају активности на размени добрих пракси две институције, као и на организовању заједничких догађаја, с обзиром на то да се услови на тржишту рада, генерално посматрано, убрзано мењају, због чега се проблеми који при томе настају, како ке истакао, могу успешно решити само кроз међусобну сарадњу и размену искустава.