Вести

01.02.2023.

"Будимка" добар пример сарадње привредника и Владе

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је данас компанију "Будимка" из Пожеге као добар пример сарадње привредника и Владе Србије, како кроз програм "Моја прва плата", тако и у образовном сектору, преко дуалног образовања.

Брнабић је, током посете „Будимки“, коју је 2020. године купила домаћа ИТН група из Косјерића, указала на то да ова компанија запошљава стотине људи и да има амбициозне планове и за даља улагања, али и за извоз у овој години.

Она је прецизирала да је нађен начин да се финансијски помогне „Будимки“, посредством европских ИПАРД фондова, преко Министарства пољопривреде у висини од милион евра.

Премијерка је навела да је до сада у ту компанију уложено преко 10 милиона евра и додала да је данас договорено да следеће недеље њени представници дођу на разговор у Владу Србије, како би се видело како додатно убрзати инвестиције преко Фонда за развој.

То је изузетно значајно и за пољопривреду и за прехрамбену индустрију у Србији, рекла је председница Владе, подсетивши на то да „Будимка“ има уговоре са преко 400 коопераната.

Преко програма "Моја прва плата" закључено је 9.380 уговора са младим људима до 30 година, а само у Златиборском округу у тај програм укључено је 328 компанија, у којима у овом тренутку раде 424 младе особе. Једна од њих је и компанија "Будимка" у којој је шест људи запослено преко програма "Моја прва плата", нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, ово је трећи круг програма који даје шансу младим људима да стекну прво искуство и да крену у своју пословну каријеру.

Драго ми је да је приватизација „Будимке“ била успешна као и инвестиције, и да је све већи број младих људи укључен у компанију. Јасно ми је да су неки људи нестрпљиви, али ово је велики конгломерат па је потребно и време и енергије да ова компанија буде оно што је била, указала је премијерка.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је добре стране програма "Моја прва плата", који је почео 2020. године захваљујући премијерки и Влади Србије који су га креирали.

Ефекат је изузетно добар, јер из првог програма се 48 одсто оних који су у њему учествовали већ запослило. Половина је запослена у компанијама у којима су се оспособљавали, а остали су добили посао управо захваљујући ономе што су стекли кроз стручну праксу, напоменуо је Мартиновић.

Он је додао да ће Национална служба за запошљавање до средине фебруара расписати један шири сет јавних позива и за остале програме, у које планира да укључи 20.000 лица.

Највећи износ средстава који смо наменили за ову сврху ће бити утрошен за програме стручног оспособљавања, обука и додатног образовања, имајући у виду неповољну квалификациону структуру на евиденцији НСЗ, где око 35 одсто спада у ред ниско квалификованих или полуквалификованих, рекао је он.

 ТВ 5 - Ана Брнабић посетила Пожегу |ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО|