Дoгађаjи

27.03.2023.

Борским привредницима представљени јавни позиви НСЗ

Након успешно одржаног Форума послодаваца у Кладову, Филијала Бор Националне службе за запошљавање организовала је 21. марта још један такав скуп у Градској управи у Бору, којем су присуствовали представници 23 предузећа из приватног и јавног сектора.

И на овом форуму, послодавцима су детаљно представљени актуелни програми и мере активне политике запошљавања планирани за ову годину, како на основу републичких јавних позива, тако и јавних позива који се односе на реализацију Локалног акционог плана запошљавања Града Бора.

- Све ово што заједно радимо, и ми као Град и Национална служба за запошљавање и ви као послодавци, одвија се у заиста добром правцу, те и то што сте данас овде у оволиком броју знак је да заједно можемо да креирамо још боље услове за запошљавање и развој града Бора - поручио је окупљеним привредницима заменик градоначелника Миливоје Јаношевић и најавио значајна улагањада из градског буџета у подстицање запошљавања.

Иначе, из градског буџета је за програме и мере запошљавања у 2023. години опредељено око 53 милиона динара, и то за програм Стручна пракса, реализацију јавних радова, субвенције за самозапошљавање и запошљавање особа из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима.

- Нама из Националне службе за запошљавање веома је важно да пратимо потребе послодаваца, те су и ови форуми одличан вид успостављања, неговања и јачања сарадње са њима, али и добра прилика да им у непосредном контакту приближимо јавне позиве и конкурсе, и чујемо њихова питања и недоумице – рекла је Лидија Начић, вршилац дужности директора борске филијале НСЗ.

Да се тржиште рада у Бору већ дужи низ година суочава са недостатком квалификованих кадрова, пре свега возача аутобуса, потврдио је и Зоран Рајић из компаније „Бортавел“, који је рекао да се увек радо одазивају и подржавају овакве скупове, јер се проблематика налажења адекватних кадрова може превазићи једино удруженим снагама.

Током презентације и дискусије која је уследила, послодавци су детаљно обавештени о могућностима конкурисања за државне програме запошљавања, а највише интересовања било је за тему запошљавања особа из категорије теже запошљивих, првенствено особа са инвалидитетом (ОСИ).