Дoгађаjи

03.11.2023.

Богата понуда послова на новосадском Сајму запошљавања

Јесењи Сајам запошљавања, одржан 1. новембра у Мастер центру Новосадског сајма, окупио је преко 50 компанија из различитих сектора пословања, које су у потрази за новим кадровима понудиле Новосађанима око 800 слободних радних места.

Највише радника било је тражено у области трговине, производње, администрације, туризма и угоститељства, попут оператера у производњи, трговаца, агената осигурања, туристичких агената, књиговођа, али и високообразованих стручњака из области машинства, електротехнике, архитектуре, дизајна и прехрамбених технологија.

- Национална служба за запошљавање ће у сарадњи са Градом Новим Садом наставити да развија овакве манифестације, јер су се оне показале веома ефикасне, будући да значајан део Новосађана до посла долази управо захваљујући Сајмовима запошљавања, а послодавци управо ту проналазе своје будуће сараднике - рекла је Татјана Видовић, директорка Филијале Нови Сад НСЗ.

Она је заједно са Милорадом Радојевићем, чланом Градског већа за привреду, начелником Јужнобачког управног округа Миланом Новаковићем и директорком Покрајинске службе за запошљавање АПВ Снежаном Седлар, обишла штандове компанија и разговарала са послодавцима о изазовима са којима се сусрећу на тржишту рада, као и о подршци коју Град и НСЗ пружају у циљу њиховог превазилажења.

Једна од компанија која се посетиоцима представила на сајму била је и „Делхаизе Сербиа“, која је имала потребу да 35 продаваца ангажује у својим новим малопродајним објектима које управо отвара у Новом Саду. Представник ове компаније Душко Зорић каже да се труде да обезбеде најбоље могуће услове за своје запослене и да су им омогућили многе погодности по питању слободних дана, попуста за куповину, дужине годишњег одмора и слично.

Све је већа потражња на тржишту и за старим занатима, а један од дефицитарних заната је и димничарство. Управо димничаре на је покушао да пронађе Милован Рибић, представник компаније „Димничар“ из оближњег Бечеја. Како каже, свестан је да их је тешко наћи, зато обезбеђује комплетну обуку за оне који би желели да почну да се баве овим послом.

На сајму су своје понуде и услуге представили и „Инспира 3“ из Суботице, у оквиру које послује бренд „Послови Инфостуд“, као и Едукативни центар за обуке у радним и професионалним вештинама из Новог Сада, а све у циљу што потпунијег информисања посетилаца о потребама послодаваца и могућностима за професионално обучавање и усавршавање.

Из Филијале Нови Сад НСЗ најављују да ће наредни Сајам запошљавања бити организован у пролеће наредне године. До тада, како кажу, очекују да у наредним недељама, након што су се упознали и повезали на овом сајму, многи послодавци и кандидати и започну успешну пословну сарадњу.