Клуб за тражење посла

Национална служба за запошљавање је обуку Клубу за тражење посла покренула и осмислила као активну меру тржишта рада, у функцији превенције дугорочне незапослености, која је по свим квантитативним показатељима једна од доминантних карактеристика незапослености у нашој земљи. Пројекат је првенствено намењен незапосленима који су запошљиви уз пружање основних услуга у области активног тражења посла, а којима услед недостатка радног искуства прети дугорочна незапосленост. Посебна пажња се посвећује и групама код којих је ризик од дугорочне незапослености знатно израженији, као што су технолошки вишкови, пролонгирано незапослени и припадници мањинских, социјално депривираних група.

Упознавање са Клубом за тражење посла

Уколико сте заинтересовани да се прикључите Клубу јавите се свом саветодавцу, а када се стекну технички услови укључићете се у рад Клуба. На саветодавцу је да вас што боље информише о могућностима клуба.

Након почетног упознавања са клубом и услугама Националне службе, представићете себе и своје радно, али и искуство у тражењу посла. На пример, неки од вас нису имали прилике да разговарају са послодавцем, а неки су се већ окушали у томе. Рад је усклађен са потребама корисника и у зависности од тога рад је некада групни, а некада индивидуалан.

На самом старту у Клубу за тражење посла настоје да путем самоспознаје сопствених способности пробуде и развију самопоуздање код вас полазника, а ви ћете након тога да одредите своје дугорочне и краткорочне циљеве на плану каријере.

Активности

Клуб за тражење посла за квалификована лица је у трајању од две недеље, односно 10 радних дана, са могућношћу коришћења информационе сале наредне четири недеље.

Клуб за тражење посла за потенцијални вишак запослених, као и  неквалификована и нискоквалификована лица је у трајању од једне недеље, односно 5 радних дана, са могућношћу  коришћења информационе сале наредне две недеље.

Активности у клубу имају за циљ да вас науче и оспособе да се што репрезентативније представите на тржишту рада и да наведете послодавца, добрим изгледом и садржајем радне биографије и читаве документације која прати одређену апликацију (контактно, пропратно писмо, препоруке, дипломе, докази о додатном образовању и стеченим новим вештинама), да вас позове на разговор. Инсистира се на живим примерима са тржишта рада, које је вођа клуба припремио за своје полазнике.

Настава у учионици се одвија према методологији коју је развила НСЗ, а добићете Радну свеску, у којој вам је, у писаном облику, доступан комплетан садржај који се у клубу обрађује. Рад у учионици комбинација је теоретског и радионичарског рада, а аплицираћете и на стварна радна места, о којима информације добијате у клубу (новине, интернет, размена информација између полазника клуба). Наиме, начин рада клуба се управо и заснива на конкретним ситуацијама, размени искустава, анализи и коментару одређених ситуација са тржишта рада.

Као полазници две недеље ћете похађати обуку, а након тога можете још 4 недеље да посећујете клуб и користите све услуге.

Постани и остани информисан

У клубу се ради и на интервјуу са послодавцем, што полазнике највише занима. Вођа клуба припрема блок најчешћих питања - пријатних и непријатних, а разговара се и о типовима послодаваца, али и начину самопредстављања. Наиме, битан је чак и положај тела и мимика при разговору. Такође, бићете у прилици да погледате филм, одрађен у оквиру ЦАРДС пројекта, који приказује три различита разговора. Бићете у прилици да коментаришете понашање послодаваца, али и начин на који се кандидат представио и да дајете сугестије.

У Клубу можете да сазнате на које се све начине долази до информација. Научићете где и како да тражите посао и на који начин да се представите послодавцу, а до таквих информација се некада самостално тешко долази. У клубу се анализирају огласи и учи како се из текста извлаче валидне информације. Такође, међу првима ћете добити информације о слободним радним местима, јер имаћете слободан приступ интернету и припремљен списак сајтова који нуде информације на тржишту рада, али и дневне новине које објављују огласе.

Након обуке заједно израђујемо контактно писмо, уз помоћ кога идемо увек корак испред других. Шаље се послодавцу на скривеном тржишту рада, када још увек немамо оглашено радно место, али имамо назнаку, најаву.

У клубу често „гостују“ и послодавци, који ће вам пренети своја искуства при запошљавању нових радника и уопште, у руковођењу запосленима, па ћете и на тај начин добити корисне информације за будуће активности у тражењу посла. Такође, саставни део наставе у клубу, јесу и савети како да се добијени посао задржи.

Мрежа се шири

Први Клубови за тражење посла отворени су у Крагујевцу и Аранђеловцу (2004.), а данас у Србији успешно ради још 25 клубова за тражење посла у 23 филијале, и то на следећим локацијама: Крагујевац, Аранђеловац, Ваљево, Сремска Митровица, Панчево, Сомбор, Лесковац, Ниш, Врање, Краљево, Београд, Зрењанин, Ужице, Нови Сад, Кикинда, Крушевац, Бор, Смедеревска Паланка, Зајечар, Чачак, Пријепоље, Нови Пазар, Суботица и Бачка Топола. Већина клубова је покренута у сарадњи са Европском агенцијом за реконструкцију (ЕАР). У претходне две године обуку у клубовима за тражење посла успешно је завршило више од 7.000 лица.

У складу са реализацијом пројекта „Повећање делотворности политике запошљавања према угроженим групама“ ИПА 2012, отворено је 60 нових Клубова за тражење посла (при Националној служби за запошљавање и при локалним самоуправама).
 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати