Учење и ширење знања

Kompanija ''Enel'' iz Valjeva osnovana je 1994. godine. Bavi se industrijskom automatikom - projektovanjem i izradom komandnih i razvodnih ormana, projektovanjem i ugradnjom upravljačkih linija, servisiranjem industrijske opreme, PLC, HMI i SCADA programiranjem. Pored toga, ''Enel'' je ekskluzivni uvoznik firmi ''Bolaf'' (Balluff) i ''Rir'' (ReeR), distributer firmi ''Meler'' (Moeller) i ''Simens'' (Siemens) i sistem integrator firme ''Šnajder elektrik'' (Schneider Electric). U poslednje četiri godine specijalizovali su se za rad sa servo sistemima, realizovali veliki broj projekata i sa partnerima održali nekoliko treninga sa ovom opremom.
Osnovni oslonci u poslovanju firme su mlad i stručan tim i renomirani strateški partneri. Visok kvalitet usluga, stručno i iskusno osoblje, odlika su kompanije ''Enel'', koja posebnu pažnju posvećuje kadrovima. Čak 40% kadrova (9 lica) zaposleno je preko aktivnih mera zapošljavanja - subvencija poslodavcima (za lica starija od 50 godina, pripravnici mlađi od 30 godina), novog zapošljavanja, ''Prve šanse'', ''Stručne prakse''. Što je najvažnije, po isteku ugovornih obaveza svi zaposleni su zadržani u radnom odnosu.

O saradnji sa Filijalom Valjevo NSZ vlasnik kompanije, gospodin Radiša Srećković, po struci diplomirani inženjer elektrotehnike, kaže:

''Trenutno imamo 22 zaposlena, a među njima 9 inženjera elektrotehnike, od kojih bi većina otišla u Beograd, da nisu dobili posao u 'Enelu'. U poslednjih 5 godina zaposlili smo 9 mladih ljudi, uglavnom pripravnike, uz korišćenje državnih subvencija za zapošljavanje. Subvencije su nam pomogle da se lakše odlučimo za povećanje broja zaposlenih. Mladi ljudi su brzo učili od starijih kolega i sada su već iskusni na svojim poslovima. Prosečna starost je 38 godina. Savetnici u Filijali Valjevo su obavili vrlo dobar posao oko predselekcije kandidata, a može se reći i da smo imali sreće da izaberemo najkvalitetnije i najmotivisanije mlade ljude''.

Aleksandra Sirovljević, ekonomista, zaposlena je preko programa ''Prva šansa 2011'' i o svojim iskustvima u ''Enelu'' kaže:
''Imala sam strah kako ću se snaći na poslovima komercijale, posebno što je u pitanju specifična delatnost sa kojom nisam imala dodira pre dolaska u 'Enel', ali sam motivisana i spremna da učim. Dobro sam se uklopila u tim, izuzetno sam zadovoljna uslovima rada i atmosferom u kolektivu. Mnogo mi je značilo što sam imala mentora sa iskustvom, a firma periodično organizuje treninge za zaposlene, tako da sam posle godinu dana postala samostalna u radu i pruženu šansu iskoristila na pravi način''.
Dejan Srećković, inženjer elektotehnike, u ''Enelu'' je počeo da radi kao pripravnik pre tri godine, sada je mentor novozaposlenima u komercijali, a angažovan je i na poslovima marketinga i kontrole kvaliteta.

''Teško je pronaći radno mesto, velika je nezaposlenost, slaba ponuda poslova, jaka konkurencija. Imao sam sreću da počnem da radim u 'Enelu', jer je to posao u mojoj struci i pruža mi mogućnost da primenim i usavršim ono što sam studirao. S obzirom na brendove koje zastupamo i primenu tih proizvoda u industriji, dobio sam mogućnost da učim i širim svoja znanja i tako postanem samostalni inženjer elektrotehnike i svojim iskustvom pomognem našim klijentima'', zadovoljno priča Dejan.

Kao što se može zaključiti, ''Enel'' je firma koja značajnu važnost pridaje treningu zaposlenih, a investiranje u kadrove ne vidi kao trošak, već kao investiranje u budućnost. Njihova konkurentnost nije jeftina radna snaga, već stručni, motivisani, kvalitetni zaposleni koji će omogućiti poslodavcu da zadrži postojeću poziciju na tržištu, uz širenje poslovanja.

''Mi smo tržišno orijentisana firma, a strateški partneri su nam velike svetske kompanije. Visok kvalitet usluga, pouzdanost i uzajamno poverenje, doprineli su da uđemo u velike sisteme, kao što su 'Fijat', 'Tigar', 'Gorenje', a očekujemo sklapanje poslova sa novim investitorima, u ovom trenutku u toku su pregovori sa firmom 'Boš'. U zavisnosti od širenja firme, zapošljavaćemo i nove kadrove'', priča o daljim planovima razvoja vlasnik ove uspešne valjevske firme.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати