Време вештина

„У ову сврху из буџета је опредељено 970 милиона динара, међутим, то су средства која су опредељена за људе који су већ прошли неки вид формалног образовања, најчешће средњошколско. То нам говори да образовни процес није прилагођен потребама привреде. Зато је један од приоритета да заједно са Министарством просвете коначно почнемо да креирамо образовну политику тако да обуке прилагодимо захтевима привреде“, рекао је министар Вулин и нагласио да ће Национална служба за запошљавање убудуће бити више усмерена на обуке за потребе послодаваца.

„Ово је време вештина, ово више није време у коме се цени само формално образовање. Послодавци траже да њихови радници буду стварно оспособљени и знају да раде, а спремни су да то знање и плате“, нагласио је министар.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да су у прошлој години прерађивачки сектор, трговина на мало и поједине гране услужних делатности исказали највећу тражњу за новим радницима.

„Великом броју незапослених недостају одређена знања и вештине које послодавци траже. Зато постоје захтеви за појединим краћим обукама или преквалификацијама, што Национална служба кроз своје програме и ради. Резултати спроведене анкете биће доступни свима који креирају како уписну тако и све друге политике које се односе на стицање додатних знања и вештина“, истакао је Мартиновић.

Мартиновић је рекао да и даље постоји тренд веће тражње оних који поседују знања везана за информатичке технологије, али и занатлија, попут заваривача, бравара, зидара, пекара, посластичара.

„Чест је случај да и после завршене школе млади људи излазе на тржиште рада без одговарајуће праксе, само са теоретским знањима. Процес дуалног образовања може премостити јаз између потреба послодаваца и знања које се стиче у школама“, нагласио је директор НСЗ.

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је да је споразум који су данас потписале Национална служба за запошљавање и Привредна комора Србији стратешки важан документ, јер дефинише начин на који ће се изаћи у сусрет потребама привреде.

„ПКС, у којој су фирме које запошљавају, има капацитета да каже какви су нам радници потребни. Резултати анкете коју је спровела НСЗ поклапају се са анкетама које смо ми спровели. Постоје два стратешка правца: један кроз формално образовање, где дуално образовање треба да обезбеди да млади људи после завршетка свог школовања излазе на тржиште рада заиста спремни и обучени за посао за који су се школовали и други правац, који се односи на преквалификацију за послове за које је радно место загарантовано“, рекао је Чадеж и подсетио да се ускоро очекује Нацрт закона о дуалном образовању, као и да је преко 1.000 компанија до сада дефинисало своје потребе за кадровима и начине на које би учествовали у овом програму.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати