Велико интересованје Ужичана за програм „Моја прва плата“

„Забележено је велико интересовање и незапослених лица и послодаваца, тако да је за ужичку филијалу оглашено 367 позиција за 546 лица која ће радити код укупно 215 послодаваца“, навео је Радољуб Шуњеварић, начелник за програме запошљавања, предузетништво и образовање и обуке у филијали Ужице НСЗ.

По питању тражених раника, ужичка филијала је на републичком просеку, јер је 30% позиција понуђено за високо образоване кадрове, а 70% за средње образоване.

„Највише су тражени дипломирани економисти и машински инжењери, док у су у нивоу средње стручне спреме тражени економски техничари, пекари, кувари и машински техничари. Потребе послодаваца по делатностима показују да су на првом месту услужне делатности, књиговодствене агенције, разни сервиси, затим машинска па текстилна делатност“, објашнјава Шуњеварић.

Сходно процедури, незапослена лица за програм прво треба да се региструју на порталу Е-управе, преко сајта „Моја прва плата“, где у одељку „најчешће постављена питања“ стоји објашњење и линк за регистрацију, а по добијању потврде о успешној регистрацији моћи ће да приступе оглашеним позицијама.

„Кандидати за одређене позиције конкуришу у складу са својим интересовањима. На сајту ће морати да креирају свој профил, односно да податке о себи упишу у упитник, а мораће и да приложе копију или фотографију своје дипломе. Филијала Ужице је у припремном периоду информисала око 1400 лица који испуњавају формалне услове за укључење у овај програм, а преко 900 лица је исказалао заинтересованост за учешће – додаје Шуњеварић.

Коначна листа изабраних послодаваца и кандидата, са бројем одобрених извршилаца за сваког послодавца, биће објављена на порталу „Моја прва плата“ најкасније до 7. новембра, након чега ће уследити потписивање уговора између Националне службе за запошљавање, послодаваца и кандидата. Послодавц је у обавези да кандидату обезбеди радни простор и ментора, да га прати током 9 месеци усавршавања и извештава НСЗ која ће на основу извештаја уплаћивати месечну новчану помоћ од 20.000 динара за лица са средњим образовањем, а од 24.000 динара за лица са високим образовањем.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати