Велика тражња за новим радницима

Сајам запошљавања је отворио директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, нагласивши да је ово, после недавно одржаног Београдског сајма запошљавања и пракси, највећи сајам запошљавања, на коме се нуди преко 2.500 радних места.

„Србија привлачи све већи број инвеститора и постоји велика тражња за новим радницима. Морамо учинити додатне напоре да послодавцима обезбедимо онај квалитет радне снаге који гарантује да ћемо бити успешни у посредовању. Зато ће 2018. година бити посвећена програмима додатног образовања, обукама и преквалификацијама, како бисмо одговорили на све већу тражњу послодаваца и како не бисмо стране инвеститоре препустили другим регионима и другим земљама“, рекао је Мартиновић и позвао послодавце да се информишу о свим програмима НСЗ, јер су велика средства опредељена за субвенције за отварање нових радних места и друге програме запошљавања.

Посебно је истакао дугогодишњу улогу Града Новог Сада и Покрајине Војводине, који својим буџетима обезбеђују знатна средства за програме запошљавања, а да у НСЗ имају партнера који може да подржи њихове напоре да заједнички обезбеде што више радних места и што већу подршку послодавцима на овим просторима.

Аула Новосадског сајма је била пуна заинтересованих грађана који су своје радне биографије нудили присутним послодавцима. За оне који нису дошли спремни, био је доступан образац радне биографије који је само требало попунити и предати на жељеном штанду. Најпосећенији су били штандови Аptiv Novi Sad, Lear Corporation и Credit Agricole Srbija.

„Дошао сам да нађем посао технолога, ја сам дипломирани технолог, машинско инжењерство“, истиче један од бројних тражилаца запослења и додаје: „Био сам на штанду Импулс хемије. Они траже технолога, као и у Мегапласту, где сам конкурисао и сад чекам одговор“.

Присутнима су се обратили и директорка Покрајинске службе за запошљавање Снежана Седлар и директор Канцеларије за локални и економски развој Града Новог Сада мр Горан Сечујски.

Снежана Седлар је најавила да је у плану да се од половине марта усвоји Покрајински акциони план запошљавања, који формално мора да буде у складу са Националним акционим планом запошљавања.

„Издвојено је укупно 120 милиона за нове мере, а имаћемо и неколико новина. Посебно ће се стимулисати ново запошљавање дефицитарних занимања на нашој територији, и то за занимања која су основне академске студије, специјалистичке академске студије и мастери у износу од 765.000 динара по радном месту, са изузетком медицинског особља које може бити и са средњом стручном спремом“, рекла је Седлар и додала да је за ново запошљавање осталих, рањивих група, или особа које су дугорочно на евиденцији за запошљавање, издвојено 185.000 динара по особи, за самозапошљавање је издвојено 250.000 динара, а за особе са инвалидитетом и жене 300.000 динара. Навела је и да је за јавне радове предвиђено 15 милиона динара и да се они односе на послове који су из области екологије, инфраструктуре, културе и социјале, а корист од њиховог спровођења вишеструка.

„Инсистирамо на политици једнаких могућности социјалне инклузије, тако да ће одређену предност у бодовању имати особе које су у стању социјалне потребе и које су радно способне, технолошки вишкови, самохрани родитељи, брачни парови где ниједан од супружника не ради и други“, казала је директорка Покрајинске службе за запошљавање.

Директор канцеларије за локални и економски развој Горан Сечујски истиче да је сајам запошљавања идеална прилика да се кандидати представе на најбољи могући начин послодавцима и да је Град Нови Сад за 2018. годину предвидео 1,2 милиона евра за подстицање запошљавања.

„Ове године ћемо наставити да финансирамо обуку два дефицитарна занимања: ИТ сектор и обуку за старе занате. Новина је да ћемо 100 особа обучити за завариваче, што је веома тражено занимање у Србији. У Новом Саду тренутно има 16.000 незапослених, али охрабрује што је у 2017. години запослено 5.000 људи више у односу на 2016. Такав тренд ће бити настављен, судећи по резултатима анкете коју смо реализовали“, рекао је Сечујски. Према његовим речима, недавно су завршена три конкурса: за запошљавање приправника, реализацију стручне праксе и спровођење јавних радова, а у наредних неколико дана се очекују нови конкурси за незапослена лица са евиденције НЗС која желе да покрену приватне послове.

У оквиру Сајма запошљавања потписан је Споразум о сарадњи Националне службе за запошљавање и Новосадског сајма. Сајам запошљавања је само једна од активних мера Националне службе за запошљавање за подстицање запошљавања и има за циљ лакше запошљавање незапослених и отварање нових радних места, као и интензивирање сарадње са послодавцима.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати