Усклађивање понуде и потражње на тржишту рада

У Филијали за град Београд Националне службе за запошљавање данас је одржана презентација резултата анкетирања потреба послодаваца у 2014. години. Национално истраживање међу послодавцима у Србији - „Анкета послодаваца“, спровео је тим Националне службе за запошљавање у сарадњи са пројектом „Подршка креирању политике запошљавања заснованом на подацима“, који финансира Европска унија. Ово је четврта по реду анкета овог типа која се спроводи у Србији на годишњем нивоу, а истраживањем је било обухваћено око 7.300 компанија.

Циљ анкетирања је прикупљање података о актуелној тражњи послодаваца у Србији из свих сектора делатности (изузев државне управе и установа обавезног социјалног осигурања, образовања, осталих услужних делатности, делатности домаћинстава и екстериторијалних организација) за одређеним занимањима, знањима и вештинама на тржишту рада, као и о њиховим плановима за смањење, односно повећање броја запослених у 2014. и 2015. години.

Директор Националне службе Синиша Надбантић рекао је да ће информације прикупљене анкетом бити коришћене за израду активних мера политике запошљавања, у оквиру Националног акционог плана запошљавања (НАПЗ), развоја локалних акционих планова запошљавања, развоја будућих пројеката финансираних од стране ИПА фондова ЕУ, као и за усклађивање образовног система са потребама тржишта рада.

„У наредној години Национална служба за запошљавање самостално ће радити на пројекту, а ови послови биће укључени у Програм рада НСЗ за 2015. Прикупљени подаци ће нам омогућити енергичнији приступ у одговору на потребе послодаваца и начину селекције кандидата. Значајна улога припада и центрима за информисање и професионално саветовање (ЦИПС), који пружају адекватну саветодавну функцију како према незапосленима, тако и према ученицима који своје образовање треба да усмере ка занимањима за којима ће у будућности бити потражње“, истакао је Надбантић и захвалио се свим учесницима на овом пројекту.

Како је на скупу наглашено, резултати анкете који приказују потребе послодаваца за одређеним вештинама имају посебан значај у планирању услуга за незапослене и послодавце на локалном нивоу, због чега је израђено укупно 30 локалних извештаја о анкети.

Говорећи о препрекама у току спровођења анкете и начинима на које су оне превазилажене, Зоран Матовић, саветник директора НСЗ, истакао је значај искустава стечених кроз овај пројекат .

„Пројекат се спроводи од 2011. године и у прве две године имали смо доста проблема, пре свега у делу софтверских решења. Захваљујући изузетно посвећеном тиму људи који раде у ИТ сектору Националне службе, ове проблеме смо успешно превазишли. Такође, велики проблем био је и у неусклађеност пословних података регистрованих у АПР-у са ситуацијом на терену, па се дешавало да наши саветници нису могли да дођу до појединих фирми“, истакао је Матовић.
По његовим речима, од 7.314 планираних предузећа за истраживање, анкетирању је приступило њих 5.687. Регистрована стопа реализације износи скоро 78 одсто, што представља изузетно високу стопу и даје поузданост и валидност резултатима анализе података.

„Најкрупније промене које су произашле из пројекта је што смо успели да спојимо занимања са тражњом. Повезали смо евиденцију НСЗ са резултатима анкетирања, тако да се тачно зна каква је тражња за одређеним занимањем. Такође, све филијале НСЗ позитивно су оцениле квалитет информација које су кроз анкету прикупљене, а адекватна медијска промоција значајно је помогла да се послодавци у великом проценту одазову овој акцији“, истиче Матовић и додаје да Национална служба сада располаже релевантним подацима који ће бити од користи како самој НСЗ, тако и корисницима услуга, а реално је очекивати да ће се у наредном периоду повећати број оних који ће за њих бити заинтересовани.

Представљајући резултате, др Владимир Васић, кључни експерт на Пројекту за прогнозу и евалуацију, нагласио је да главни налази “Анкете послодаваца 2014” показују да су стопа креирања и гашења послова 7,7%, односно, 8,1%, што даје благо негативну нето стопу креирања послова од -0,4% у 2014. години. Прогнозирана стопа за наредну годину је позитивна и износи 2,6%. Истраживање је показало и да се раст запошљавања у 2014. очекује у сектору трговине (4.7%), транспорта (0.9%) и других услужних делатности (0.3%). Пад је предвиђен у пољопривреди (-3.5%), рударству (-2.6%), произвођачким делатностима (-2.3%), грађевини (-3.8%) и финансијским услугама (-1.0%).

У 2015. предвиђа се нето стопа креирања послова од 2,6%, а раст запослености предвиђен је у свим макросекторима, осим у рударству, где је процењена стопа раста -0,1%. Изнад просека, очекиване стопе раста регистроване су у макросекторима - прерађивачка индустрија (3,4%), трговина (3,9%) и остале услужне делатности (5,4%).

Раст запошљавања у 2014. очекује се у региону Београда (0.7%,) и Војводине (1.0%). Скоро неутрална стопа раста, од 0,1%, очекује се у Јужној и Источној Србији, док се негативна стопа раста очекује у региону Шумадије и Западне Србије, од -1,5%. У наредној години натпросечна стопа раста очекује се у региону Војводине (3,3%).

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати