Уручени сертификати полазницама обука за ручно ткање, нецање и вез

Свечаности су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, заменик директора Националне службе за запошљавање Петар Јарић, представница Етно-мреже и директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић и председник Градске општине Прокупље Александар Симовић.

Министар Ђорђевић је полазницама честитао у име Владе Србије и своје лично име на завршеној обуци и пожелео им да на професионалном плану са успехом примењују стечене вештине, израђују занатске производе, пласирају их на тржиште и тако остваре приход за себе и своје породице.

„Успешно завршене обуке су показатељ да смо на правом путу када је реч о испуњавању приоритета које је Министарство поставило испред себе и својих партнера, а то су побољшање услова на тржишту рада и унапређење институција тржишта рада, подстицање запошљавања и укључивања теже запошљивих лица на тржиште рада и подршка регионалној и локалној политици запошљавања, унапређење квалитета радне снаге, улагање у људски капитал и смањење незапослености на ниво испод 10 процената у наредном периоду“, истакао је министар.

„Задовољство ми је да је Национална служба за запошљавање партнер у овом програму обуке лица која се налазе на евиденцији незапослених. Један од циљева Владе Републике Србије и ресорног министарства, који је постављен пред Националну службу за запошљавање и ове, као и претходних година, јесте улагање у људски капитал и унапређење квалитета радне снаге. Обуке су прави начин да се подигне степен компетенција, знања и вештина лица која чекају на посао и која очекују од институције као што је Национална служба за запошљавање да нешто конкретно предузме како би они брже дошли до запослења. НСЗ је у току 2018. године организовала различите врсте обука, али ткање и вез су се наметнули по својој природи и садржају као најспецифичнији, јер ова обука пружа конкретан резултат, сам производ који приказује нашу културу и традицију, оживљава нашу културну баштину и представља је не само у Србији, него и у целом свету“, рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић и додао да је у 2018. години око 2.000 незапослених лица прошло кроз различите програме обука. Обуку из области ткања, веза и плетења успешно је завршило 106 полазница.

„Заједничким снагама смо завршили један велики посао, а то је обука за израду традиционалних рукотворина“, нагласио је председник Градске општине Прокупље Александар Симовић и навео да је на територији Прокупља обуку похађало и успешно завршило пет жена.

Виолета Јовановић, представница Етно-мреже, истакла је задовољство због прилике која је указана овом удружењу да након неколико година поново учествује у програмима обука за тржиште рада са Националном службом за запошљавање. „Надам се да ћемо међу вама пронаћи нове чланице нашег удружења, које ће моћи да наставе и прошире мисију Етно-мреже и даље преносе знања из ових области“, поручила је Јовановићева.

Обуке су организоване у занатским радионицама на локалу, а међу полазницама биле су и 53 жене старије од 50 година, које су усвајањем нових вештина добиле јединствену прилику за додатни приход и радно ангажовање на изради рукотворина као пословних поклона. У девет општина организовано је 16 засебних обука.

Овом догађају, поред представника општина и градова, добитница сертификата и партнера, присуствовали су и амбасадорка Словачке Републике Дагмар Репчекова, амбасадорка Канаде Кети Чаба, заменица амбасадора Краљевине Норвешке Јане Марит Кнутруд, политички саветник у Амбасади НР Кине у Србији Јишу Тиан, први секретар у Амбасади НР Кине Џанг Ћанг и директорка УНИЦЕФ-а у Србији Регина Де Доминицис.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати