У Општини Савски венац додељени сертификати „Пут до успешног предузетника“

„У претходном периоду Општина Савски венац формирала је Савет за запошљавање, како бисмо незапосленима, посебно младим људима, обезбедили што бољу едукацију, већу конкурентност на тржишту рада и лакше проналажење посла. Данас ћемо заједно са Националном службом за запошљавање уручити сертификате полазницима који су завршили обуку за предузетништво и желе да покрену свој бизнис. Наша општина се труди да пружи што више могућности младима да буду ангажовани и прођу све неопходне курсеве. Такође, радимо и на едукацији жена, тренутно су актуелне обуке у ИТ сектору. Заједно са НСЗ ћемо се трудити да имамо што више оваквих обука“, рекла је Ирена Вујовић.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић је истакао податак да Национална служба за запошљавање годишње у целој Србији обучи око 12.000 људи који се налазе на евиденцији незапослених и желе да започну сопствени бизнис. Подстицаје и субвенције НСЗ оствари око 3.500 - 4.000 људи годишње, а ове године ће само у Београду око 360 незапослених моћи да покрене самостални бизнис захваљујући субвнцији за самозапошљавање. Такође, актуелан је и нови јавни позив из програма претприступне помоћи, у оквиру кога је обезбеђено још 50 субвенција, па сви који су прошли обуку могу да конкуришу за тај програм.

„Данас смо овде из два разлога: један је да промовишемо развој предузетништва и политику коју Влада Републике Србије у сарадњи са Националном службом за запошљавање и локалним самоуправама предузима у циљу охрабривања људи који имају склоности ка сопственом бизнису, да тај бизнис и покрену, наравно уз одговарајуће субвенције и помоћ државе. Други разлог је партнерство са локалном самоуправом“, нагласио је Мартиновић и захвалио се председници Општине Савски венац на организацији овог догађаја.

„Желимо да са свим општинама направимо модус сарадње који ће политику запошљавања приближити локалним потребама, а и локалној самоуправи, зато што грађани најбоље знају који су то њихови проблеми када је у питању тржиште рада. Ове године ћемо са 115 локалних самоуправа потписати споразум о суфинансирању локалних акционих планова. Локалне самоуправе које су ушле у програм суфинансирања издвојиле су 580 милиона динара за програме запошљавања, а НСЗ ће у готово истом износу одговорити на те њихове добре намере“, додао је Мартиновић.

Обука „Пут до успешног предузетника“ има за циљ да полазницима омогући да спознају своје предузетничке склоности, провере оправданост своје пословне идеје, да сагледају вредности и ризике предузетништва, добију све неопходне информације о регистрацији и покретању сопственог предузећа, као и да науче како да саставе бизнис план. Такође, ова обука је један од услова за аплицирање на јавни конкурс за самозапошљавање.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати