У Дому Народне скупштине Србије отворена је пета изложба „100 жена – 100 минијатура“ и додељене награде за најбоље рукотворине

Славица Васовић добитница је две награде, за минијатуру у техници веза и златовеза и минијатуру у техници ткања. Ручним радом бави се од детињства. „Ова награда ми много значи, потајно сам је очекивала јер сам се много трудила и радила. Новац ћу искористити да купим разбој на којем ћу моћи код куће да  направим све што замислим“, каже Славица.

Изложбу је отворио Проф. др Владимир Маринковић, потпредседник Народне скупштине, који је истакао да је ово јединствена прилика да видимо лепоту наше традиције и да подржимо и оснажимо жене које се баве тим послом. „Држава ће се трудити да направи још бољи амбијент за развој ове области. Важно је да покажемо целом свету колико је богата наша баштина“, каже Маринковић.

Етно мрежа пети пут организује изложбу која је јединствена манифестација у области рукотворина и ауторима пружа прилику да покажу своју креативност и добију признање јавности. Стигло је 150 експоната из више од 30 општина у Србији.  „Ове године пријавио се највећи број аутора, а минијатуре које су изложене представљају традиционалне технике: вез и златовез, ткање, нецање, чипка, керамика и пустовање“, каже Виолета Јовановић из Етно мреже. Она додаје да све жене у оквиру Етно мреже живе од свог рада, а искуство говори да млади који се посвете том послу врло брзо покрећу мали бизнис.

Изложба ће у холу Народне скупштине бити отворена до 19. маја, а под покровитељством Народне скупштине Србије и уз подршку друштвено одговорних компанија окупљених у НАЛЕД-у.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати