Снага малих и средњих предузећа – мере за подстицај и раст

На конференцији СМЕс 2019 разматрани су изазови у пословном окружењу и начини како их превазићи и олакшати пословне операције и процесе, као и како створити нове прилике за сектор мале привреде, у циљу остварења раста и побољшања целокупног економског статуса у земљи и региону.

Циљ конференције је био обезбеђење адекватне платформе за дискусију међу свим заинтересованим странама, укључујући представнике Владе, стручњаке и аналитичаре, представнике предузећа из Србије и региона, као и представнике медија.
Дискусија о темама важним за сектор малих и средњих предузећа одвијала се у смеру свакодневних изазова у различитим аспектима пословања, било је речи о законској регулативи, финансирању, пореској политици и дигитализацији као средству иновације пословних операција.

Један од излагача на панелу „Нови терен за предузетништво: start up и иноватори“ био је и директор НСЗ Зоран Мартиновић, који је у опширном излагању на тему подвукао улогу и значај активности и мера НСЗ за подстицај и развој предузетништва у Србији.

„НСЗ има низ мера усмерених на подстицај запошљавања и развој предузетништва. Сваке године се преко Националне службе пласира око 50 милиона евра у разне програме запошљавања, од тога око 7 милиона у самозапошљавање. Није нам циљ само да финансијски подржимо оснивање предузетничких радњи и предузећа, већ и да се обезбеди одрживост бизниса. Радује нас чињеница што око 70% предузећа опстане и даље успешно ради и када пратимо период од 6 месеци након истека уговорне обавезе. Сви заједно смо много урадили да у овом тренутку у Србији имамо знатно повољнији привредни амбијент за предузетништво“, рекао је Мартиновић и подвукао значај едукативне улоге НСЗ у процесу доношења одлуке о започињању сопственог бизниса. Такође, истакао је и да држава треба стално да ради на унапређењу пословног амбијента, али и сваки појединац на сопственом усавршавању и едукацији.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати