Сајам запошљавања и професионалне оријентације на Форуму напредних технологија у Нишу

Други дан форума био је посвећен специјализованом сајму запошљавања у области напредних технологија и сајму професионалне оријентације, намењеном ученицима завршних разреда средњих и основних школа.

„Данас су овде присутне компаније које дају шансу стручњацима из области информационих технологија, комуникационих технологија, рачунарства, електронике... Видљиво је да се у Србији та грана развија и може запослити велики број људи. Дуже време истичемо да је потребно направити бољу везу између система образовања и онога што се на тржишту тражи, тако да је одлично што су поред послодаваца данас овде присутне и образовно-научне институције. Та сарадња је веома важна“, истакао је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање, свечано отворивши манифестацију.

Сајам запошљавања окупио је 40 компанија из области напредних технологија, у које спадају информационо-комуникационе технологије, оптоелектроника, електромедицина и машинство. Исказане су тренутне потребе за око 80 програмера, софтвер девелопера (software developer), девелопера за Андроид и IOS, инжењера електронике, инжењера машинства, веб и графичких дизајнера, дипломираних физичара, дипломираних хемичара, економиста,... У наредних годину дана биће потребно још 100 до 150 радника у овом сектору у Нишу.

Међу учесницима сајма биле су компаније: Фази д.о.о., Хардер диџитал сова, Логик пословна решења, Вебеликс, Станга, Акордиа група, Феникс ББ, Сивус и др.

„Тренутно запошљавамо 30 радника и стално смо у потрази за квалитетним кадром. Нудимо одличне услове рада, чак и флексибилно радно време, али људе који су одмах спремни да раде и имају искуства заиста тешко налазимо. Зато смо данас овде“, казала је Маја Ђоловић, из компаније „Станга“, која се бави развојем веб-апликација.

Поред компанија из области напредних технологија, на сајму су учествовали и велики инвеститори, као што су Филип Морис, Џонсон електрик, Леони, Бенетон и Грамер.

„Претежно запошљавамо текстилне раднике, али ће нам у наредном периоду сигурно бити потребан барем један програмер, инжењер електронике. Као што знате, текстилна индустрија је одавно компјутеризована, а ми као светски бренд увек користимо последње генерације машина“, рекла је овом приликом Миљана Пешић, у компанији „Бенетон Србија“ задужена за људске ресурсе.

На Сајму професионалне оријентације учествовало је 15 образовних и научних институција, углавном техничке струке, на чијим штандовима су ученици завршних разреда нишких основних и средњих школа могли да добију информације о школским програмима, упису, као и условима школовања за нека од све траженијих занимања.

„Добро је што се млади људи све више интересују за техничке струке, мада су нама потребни и они који након завршене школе одмах иду у производне погоне, као и они који уписују четворогодишње школе и имају намеру да наставе са даљим школовањем“, казала је Снежана Марковић, помоћница у Министарству просвете.

„Структура расположивих људских ресурса у Нишу представља добру базу за даљи развој сектора напредних технологија. Уз још јачу синергију образовних установа, компанија из области напредних технологија, чији број из године у годину расте и уз још јачу институционалну подршку, створила би се енергија која би Нишу вратила име које је са поносом носио: Град електронике - град напредних технологија”, истакао је овом приликом Бобан Матић, директор нишке филијале НСЗ.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати