Сајам образовања и запошљавања у Крагујевцу

„У оквиру јавних позива за послодавце и незапослена лица који су отворени од 22. фебруара, највеће је интересовање за програме самозапошљавања, стручне праксе и програм приправника који смо ове године увели. Све то представља гаранцију да млади људи желе да остану у својим градовима и не траже шансу за запослење ван граница наше земље“, рекао је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање и подсетио да је евидентан недостатак одређених профила које траже послодавци. „Увек има простора да боље повежемо систем образовања са потребама привреде, а Национална служба је негде између ова два актера“, додао је Мартиновић.

„Сајам образовања и запошљавања је један од значајнијих сајмова, који се одржава у право време, када се млади људи налазе на раскрсници са бројним путоказима, а треба изабрати прави којим ће кренути у будућност. Зато смо заједно ту да им помогнемо у доношењу одлука, јер ова манифестација на једном месту окупља све основне, средње школе и факултете, а са друге стране младе људе који траже посао, агенције за посредовање у запошљавању и послодавце. У протекле три године град Крагујевац је направио значајне кораке у области образовања. Јуче су уручени кључеви младим научним радницима и тиме је дат подстрек да млади људи не напуштају свој град и земљу. Наставићемо да стварамо и убудуће повољан амбијент за развој образовања и запошљавања и да их на прави начин спајамо“, рекао је проф. др Манојловић.

На манифестацији је учествовало 39 послодаваца из Шумадијског округа, који су исказали потребу за запошљавањем преко 350 нових радника. Највише слободних послова понуђено је лицима машинских и металских занимања, од трећег до седмог степена стручне спреме (бравари, алатничари, заваривачи, металоглодачи, оператери на CNC машинама, дипломирани машински инжењери различитих смерова). У понуди су била и радна места за економисте, технологе, куваре, конобаре, месаре, продавце, али и за особе са инвалидитетом за радно место шивача текстила.

Незапослена лица су имала прилику да на дводневном сајму предају своје радне биографије и конкуришу за радна места која су понудили Magneti Mareli Automotive, Gorenje MDM, Orion World, Форма идеале, Grah Automotive из Баточине, Пештан из Аранђеловца, Nikom, Adient Interiors, Wacker Neuson, Куч компани, Трнава промет и други послодавци.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је са сарадницима обишао компанију МИНД група Милановић - Крагујевац, која има дугогодишњу сарадњу са „Сименсом“, а у будућности се планира и изградња делова за шинска возила.

Циљ састанка представника Националне службе за запошљавање и МИНД Групе је запошљавање лица са евиденције НСЗ, а пре свега стицање практичних знања и вештина кроз обуке и праксу незапослених, који након обуке коју успешно савладају имају шансу да се запосле.

Сарадња између НСЗ и МИНД Групе планирана је и за будућност, с обзиром да постоји стална потреба за новим кадровима и занимањима металске струке, као што су металостругари, металобрусачи, заваривачи, али и инжењери машинске струке.

МИНД Група је и ове године имала свој штанд на сајму запошљавања.
 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати