Са обуке право на посао

Заваривачи се убрајају у раднике који брже долазе до посла и веома су тражени, показују подаци Националне службе за запошљавање, а на основу пријављених потреба послодаваца и броја незапослених на евиденцији. Управо да би ускладила однос између понуде и тражње на тржишту рада, НСЗ организује обуке за тражене послове, на којима незапослени стичу неопходна знања и вештине за што бржи улазак у свет рада.

Према речима Синише Кнежевића, заменика директора Филијале за град Београд НСЗ, посао за ову групу новопечених заваривача већ је обезбеђен.

- Занимање заваривач је веома тражено, како код нас, тако и свуда у региону и свету. Перспектива за раднике овог профила у Србији постоји и београдској филијали се већ обратило 15 предузећа са захтевом да им обезбедимо завариваче - најавио је Кнежевић и поручио полазницима обуке да обавезно буду у контакту са својим саветницима за запошљавање, који ће их већ у наредних неколико дана упутити на разговор у компаније.

Искусни ментори три месеца су полазнике водили кроз теоријску и практичну обуку, а они су, поред учења о самом послу и безбедности на раду, учили основе заваривања и извођење различитих варова, па и оних најкомплекснијих, попут спајања цеви. Да би обука била квалитетна, организована је у Заводу за заваривање у Београду, који има 60 година традиције и где је до прошле године издато више од 2.000 сертификата.

- На крају је испало све како је и требало, а ви сте на завршном испиту показали умеће у овом послу. Ово занимање јесте дефицитарно, јако је тражено и даје вам могућност да се њиме бавите читавог живота. Немојте да се сада заустављате, већ наставите да усавршавате своје знање, да сазнајете нешто ново и урадите нешто више - поручио је полазницима обуке Радиша Матејић из Завода за заваривање, позвавши нове колеге да дођу у Завод када год имају потребу да нешто сазнају, распитају се или уколико имају неки проблем у смислу заваривања, јер ће им стручњаци у овом послу увек радо помоћи и изаћи у сусрет. 

Марко Божовић је по занимању електротехничар енергетике, а до обуке за завариваче је стигао преко свог саветника за запошљавање. Каже да је задовољан оним што је научио на обуци, као и самим својим радом. Истиче да му се посао јако свиђа и да ће се њиме бавити даље у животу.

- Инструктори су били веома задовољни мојим радом и одмах су ме препоручили неким фирмама. Тако сам ступио у контакт са једном међународном компанијом која ми је одмах понудила посао са неколико пута већом платом него што је случај код нас. У року од месец дана ћу почети да радим, а у фирми ћу имати и могућност даљег обучавања за још компликованије послове у оквиру других поступака заваривања и коришћења различитих легура.

Пројекат “Подршка програму запошљавања НСЗ” директни је грант из фонда ЕУ – ИПА 2013. То је други директни грант који је Европска унија доделила Националној служби и који се успешно спроводи, а вредност му је око 4,5 милиона евра, уз кофинансирање владе од око 500.000 евра.

- Пројекат је почео у јануару 2018. и трајаће до јуна 2020. године, а кроз њега се реализују четири програма. У програм самозапошљавања прошле године су била укључена 752 незапослена лица, програмом обука на захтев послодавца у прошлој и овој години било је обухваћено око 400 лица, а преко програма субвенција за отварање нових радних места посао је нашло око 1.650 незапослених. У оквиру програма обука за потребе тржишта рада обуке за завариваче се спроводе на укупно тринаест локација у Србији за око 175 незапослених из категорије дугорочно незапослених и нискоквалификованих - објаснила је Драгана Угреновић, начелница Одељења за планирање и спровођење ИПА пројеката у НСЗ.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати