Радна посета и размена искустава

Представници љубљанске филијале Завода за запошљавање Републике Словеније иницирали су посету Филијали за град Београд НСЗ, са жељом да сазнају које се мере и програми спроводе, а које би они могли да примене у свом раду.

Добродошлицу им је пожелео заменик директора београдске филијале НСЗ Синиша Кнежевић, истичући да је велика част што су гости пожелели да дођу баш у Београд и са жељом да овај сусрет буде наставак успешне сарадње и размене искустава. Он је изнео податак да је број незапослених на евиденцији филијале 75.443, што је за 13,9 одсто мање у односу на исти период прошле године, као и да је број незапослених особа са инвалидитетом мањи за 14,8 одсто, дугорочно незапослених за 15,1, а младих за 20,6 одсто.

Кнежевић је гошће упознао са принципима рада, резултатима одељења и одсека и циљевима за ову годину, нагласивши да се посебна пажња посвећује теже запошљивим лицима.

„Све што радимо - радимо отворено и у интересу корисника. Наши запослени су стручни и обучени да увек дају праву информацију и помогну незапосленима“, рекао је он. Као једну од добрих мера која постоји већ 12 година Кнежевић је истакао сајмове запошљавања, а скренуо је пажњу и на учешће локалних самоуправа у програмима запошљавања.

„Готово све општине у Београду имају локалне савете за запошљавање и на тај начин се спроводе управо програми и мере који су неопходни локалном тржишту рада“, објаснио директор београдске филијале НСЗ, а као приоритете у раду истакао је побољшање услова на тржишту рада, подстицање запошљавања теже запошљивих и унапређење квалитета радне снаге.

Директорка Филијале Љубљана Завода за запошљавање Републике Словеније Барбара Вртачник рекла је да су у процесу реорганизације и да ће им искуства београдских колега помоћи да унапреде рад и боље повежу своје службе.

„Чули смо да имате стручне људе, добре програме и услуге за незапослене и послодавце и желимо да преузмемо знања и добра искуства како бисмо унапредили наш рад. Посебно нас интересује рад ваших саветника и програми за особе са инвалидитетом. Наш циљ је да сваки корисник који дође изађе задовољан услугом, па мислим да ће ови састанци бити од велике користи у том смислу“, истиче Барбара Вртачник, додајући да се и код њих број незапослених смањује и да постижу добре резултате.

Управо о раду саветника и посредовању у Филијали Београд НСЗ на састанку је говорила Душица Лукић, начелница Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере. Она је објаснила на који начин се незапослени у Србији и Београду укључују у мере активне политике запошљавања и на који начин им саветници помажу на каријерном путу.

„Први контакт је најважнији и због тога су наши евидентичари и саветници обучени да одговоре на сва питања и на прави начин усмере кориснике. Отворен однос незапосленог и саветника је изузетно важан за даље укључивање у програме и мере, а са заједничким циљем – проналаском адекватног запослења“, објаснила је Душица Лукић.

Гошћама је посебно била интересантна тема издавања радних дозвола за стране држављане, па је изнет податак да је у целој Србији током прошле године издато 8.600 дозвола, док су у Београду издата 5.603 одобрења странцима за заснивање радног односа. Када је реч о пословима које Словенци нуде нашим радницима, речено је да су тренутно најтраженији послови из машинске и саобраћајне струке.

Начелница Одељења за програме запошљавања и предузетништво Весна Живковић Костић и начелница Одељења за образовање и обуке Марчела Вуинац Обућина одржале су и презентације о раду са послодавцима, процедурама, процесу селекције и упућивања радника.

Током другог дана посете словеначке делегације разговараће се о праћењу рада од стране руководства, сарадњи са послодавцима у вези са ангажовањем ОСИ, радионицама за незапослене када је реч о каријерном саветовању и професионалној оријентацији.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати