Први сајам у сарадњи са Градом

Град Врање и филијала Националне службе у овом граду заједно су организовали први сајам запошљавања у 2018. години као вид проактивне политике чији је циљ смањење незапослености.

Градоначелник Слободан Миленковић је истакао да на евиденцији у Врању има 6.851 лице, што је знатно мање у односу на 2017. годину и подсетио да град има знатно већи број новоотворених привредних друштава. „Управо заједнички наступ града, привредника, филијале и Националне службе утицао је на повећање броја запослених у граду“, закључио је градоначелник.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је нагласио да је у Србији број незапослених смањен за 10 одсто, а у Врању за 17 и додао да је Град Врање у буџету предвидео 12 милиона динара за локалне акционе планове запошљавања.

„Послодавци очекују да ће наћи раднике за које су заинтересовани, иако примећују да нема довољно младих квалификованих људи у обућарству и индустрији намештаја. Незапослени такође очекују да ће наћи одговарајућег послодавца“, рекао је Мартиновић, нагласивши да се на оваквим сајмовима сагледавају потребе обе заинтересоване стране, а кроз обуке и преквалификације које финансира Служба за запошљавање настоји се да се усагласи структура радне снаге са потребама тржишта.

Директор врањске филијале НСЗ Дарко Јанковић је овом приликом нагласио да се на оваквим сајмовима уобичајено запосли око 30 одсто заинтересованих, међутим, у последњих неколико година примећено је да чак 70 одсто заинтересованих нађе посао преко сајмова запошљавања.

На врањском сајму 22 послодавца су понудила 250 слободних радних места. Традиционално, највећи број послодаваца био је из обућарске и столарске делатности, као и из области текстилне индустрије. Највећа потреба исказана је за електромонтерима, обућарским радницима, заваривачима, магационерима, агентима продаје осигурања, као и радницима у производњи. Први пут на сајму је учествовао British American Tobacco а.д. Врање, а међу редовним учесницима били су: Technic Development доо Врање, Енал-електро, Алфа-плам, Топ софа, Калинел, Леон кондиторс, Намештај Младеновић, Дона стил, Нутрико, Стејпак, Морава-ентеријери, Удружење особа са параплегијом, Ђенерали осигурање Србија и други.

Међу фирмама које су тражиле највећи број радника су Енал-електро, који ће запослити 50 електромонтера, док ће Топ софа ангажовати 30 тапетара, Калинел 30 шивача, Стејпак 25 помоћника израђивача доњих делова обуће, а Леон кондиторс ће упослити 22 радника, и то 6 продаваца, 6 касира, 6 пекара и 4 радника са статусом особе са инвалидитетом на пословима помоћног радника у пекари. Алфа-плам ће запослити 5 металобрусача и 5 заваривача.
 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати