Програмима и мерама до више од 400 нових радних места

Програми и мере активне политике запошљавања су реализовани на основу Споразума потписаног између Града Ниша и Националне службе за запошљавање, укупне вредности 72.727.000 динара (40 милиона динара средства Града и 32,7 милиона средства Националне службе за запошљавање). У програме и мере субвенције за самозапошљавање, стицање практичних знања, новог запошљавања лица из категорије теже запошљивих и јавне радове укупно је укључено 410 лица.

„Активним мерама запошљавања на нивоу републике у овој години је до сада обухваћено 22.000 лица, од тога 2.600 само у Филијали Ниш. Град Ниш је један од градова који запошљавање сврставају у своје приоритете и који за те намене издваја значајна средства, а то исто чини и Национална служба за запошљавање. Издвајајући значајна средства за програме и мере активне политике запошљавања директно се утиче на смањење незапослености. У Србији је тренутно без посла 553.000 људи, што је за 11% мање него у истом периоду прошле године, а у Нишу је то смањење у односу на прошлу годину готово 13,5%“, истакао је овом прииком генерални директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

У програме и мере активне политике запошљавања у Филијали Ниш ове године је укључено 2.600 лица и за те намене је издвојено 310 милиона динара.

„Град Ниш је једна од локалних самоуправа која издваја највише средстава за програме запошљавања. С обзиром на остварене резултате, пораст запошљавања уз значајно смањење незапослености, могу да кажем да ћемо са овом праксом наставити и у наредном периоду и да ћемо наредне године додатно повећати износ намењен реализацији Локалног акционог плана запошљавања“, истакао је овом приликом градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Смањење незапослености уз прилив директних инвестиција и отварање нових радних места, значајно су променили слику тржишта рада у Нишу у последњих неколико година.

„Град Ниш и Национална служба за запошљавање су испунили обећање које су дали на истом овом месту прошле године и у програме и мере активне политике запошљавања ове године укључено je више лица у односу на прошлу годину. Тренд смањења незапослености је настављен. У односу на исти период прошле године, данас је у Нишу 13,5% незапослених мање, а 30% мање односу на период пре четири године. Оптимиста сам да ће тај тренд бити настављен и у будућем периоду, с обзиром да Влада Србије и Град Ниш константно раде на привлачењу додатних директних инвестиција и отварању нових фабрика, а поменућу да је у претходном периоду отворено 6 нових фабрика“, истакао је овом приликом директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић.
Финансијска подршка коју пружају Град Ниш и Национална служба за запошљавање од великог су значаја локалним привредницима.

„Када смо прошле године планирали ове мере погодили смо суштину и пружили смо оно што је стварно привреди било потребно“, казао је овом приликом председник Савета за запошљавање Града Ниша Михајло Здравковић.

„Тренутно запошљавамо око 60 радника и подршка Националне службе за запошљавање и Града Ниша је изузетно значајна за нас, пошто планирамо даљи раст и додатно запошљавање“, истакла је овом приликом директорка Винарије „Статус“ Јелена Ђошић.

Догађају су испред Националне службе за запошљавање присуствовали заменик генералног директора Националне службе за запошљавање Петар Јарић, члан Управног одбора Драган Јаковљевић, директорка Сектора за подршку запошљавању Неда Милановић и директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић са сарадницима.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати