Програм „Моја прва плата“ користан и за младе људе и за послодавце

Програм „Моја прва плата“ је двоструко користан. Млади људи стичу своја прва практична знања и радна искуства неопходна за трајно радно ангажовање, док послодавци у својим компанијама врше обуку запослених за оне позиције за којима су исказали потребу.

– Национална служба за запошљавање спроводи други циклус Владиног програма „Моја прва плата“ и за првих двадесет дана, откако је расписан јавни позив, пријавило се око 1.600 послодаваца који су исказали позиције за преко 4.300 лица. Верујемо, имајући у виду навике наших послодаваца, да ће се последњих дана, пред истек рока, свакако масовније пријављивати и очекујемо да искажу потребу за око 10.000 лица, колико је и планирано овим програмом – рекао је Мартиновић.

Директор НСЗ је додао да послодавци могу да аплицирају до 20. септембра, док ће се од 1. октобра па до краја месеца пријављивати млади на позиције које су послодавци исказали као слободне.

Национална служба за запошљавање ће током девет месеци трајања програма исплаћивати 22.000 динара месечно за младе са средњом стручном спремом и 26.000 динара за оне са високим образовањем. Послодавци имају могућност исплате додатних средстава.

У претходни циклус програма „Моја прва плата“ било је укључено преко 8.000 младих људи и више од 5.000 послодаваца, од којих је чак 85 одсто у приватном сектору.

– Најважније од свега је што се до овог тренутка запослило око 1.370 младих људи, а верујем да ће тај број бити и много већи, с обзиром да је први циклус програма још у току и да послодавци чекају да истекне уговор који су закључили са Националном службом, а након тога да радно ангажују лица која су им потребна – истакао је Мартиновић.

Процедура за пријаву за учешће у програму „Моја прва плата“ је поједностављена, како за послодавце, тако и за незапослена лица, и врши се електронским путем, преко портала mojaprvaplata.gov.rs.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати