Приче из Клуба за тражење посла

У амбијенту који умногоме подсећа на школу, током пет радних дана учи се како написати биографију, мотивационо, пропратно и контактно писмо, како се припремити за интервју са послодавцем, а посебно како одговорити на непријатна питања током разговора за посао и оставити што бољи утисак. Такође, посебан део обуке посвећен је истраживању могућности и расположивих понуда за запослење, као и откривању скривеног тржишта рада, односно радних места која постоје али нису оглашена. Обука је свеобухватна и укључује и психолошку подршку и савете како се изборити са стресом ако потрага за послом не иде баш у жељеном правцу. Полазници добијају и одговарајућу литературу, а и након завршетка обуке на располагању им је помоћ и подршка НСЗ.

По речима Сузане Спајић, саветнице у Клубу за тражење посла у Филијали Пожаревац, свака група са којом ради је другачија и свакој је потребно приступити на одговарајући и посебан начин. Постоји јасно утврђен план и програм рада, али је искуство и међусобно разумевање учесника нешто што обликује радну атмосферу групе. Иако су полазници често различитих година, осим жеље за запослењем заједничко им је и што несебично размењују међу собом животно и радно искуство.

„Дешава се да полазници буду демотивисани услед личних проблема. Тада је од посебног значаја отворен разговор, јер кроз размену мишљења и искустава схватамо да нисмо усамљени у својим проблемима, већ да сваког од нас прате више или мање сличне животне околности. Често сам у овом послу имала прилику да упознам дивне људе“, каже Сузана Спајић и додаје да осећа понос када јој бивши полазници Клуба јаве да су пронашли жељено запослење.

Ивана Мишковић, једна од полазница, по струци дипломирани економиста, открива нам да је на обуци први пут чула за контактно писмо као начин на који може да се представи потенцијалном послодавцу, чак и у тренутку када он нема исказану потребу за радницима. „Време проведено на овој обуци ме мотивисало да позитивно сагледавам своје могућности и шансе за запослење. Пре обуке сам била укључена у програм стручне праксе у једном предузећу, где сам се оспособила за самосталан рад у струци“, каже Ивана и наглашава да је учествујући у активностима Клуба стекла додатну сигурност и искуство које ће јој сигурно помоћи у потрази за жељеним запослењем. 

„Клуб за тражење посла нас учи да је потребно радити на себи и свом знању. На тај начин крчимо простор за лично и професионално напредовање. Циљ Клуба је да полазник стекне сигурност у себе и своје компетенције, а једна од вежби која се у ту сврху спроводи је симулација интервјуа са послодавцем. У току тих вежби упознајемо себе у улози тражиоца запослења. Тада се суочимо са собом и исправимо грешке које несвесно правимо“, каже Сузана Спајић.

Она објашњава и да се често писању CV-а приступа сувише формално, a да састављање радне биографије у ствари треба да нас подстакне да размислимо чиме и на који начин можемо да се наметнемо на тржишту рада и послодавцу, шта је то по чему смо посебни и бољи од других кандидата. „Ако себе представимо на овакав начин, бићемо конкурентнији приликом запослења“, истиче саветница Сузана.

На крају, не треба заборавити чињеницу да како послодавци бирају своје запослене, тако и запослени бирају своје послодавце. Kао што послодавци могу да замене запослене, тако и радници могу из било ког разлога да пронађи други посао, који ће их у већој мери чинити испуњенијим и срећнијим.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати